Här är det dyrast att bo i EU – och billigast

Bostadskostnaderna har gått stadigt uppåt i alla EU:s medlemsländer sedan 2010. Men skillnaderna mellan vad man betalar för sitt boende är stora. Irland är landet där man betalar mest. På andra plats på listan hamnar grannlandet Danmark. 

Enligt statistik från Eurostat som nyligen publicerats är Irland landet inom EU med allra högst boendekostnader. Här betalar hushållen i snitt 112 procent mer för sin bostad än snittet i EU. 

Det är också i Irland som boendekostnaderna ökat mest de senaste åren. Sedan 2010 har kostnaderna stigit med 17 procent. Parallellt har hyrorna stigit med 84 procent under samma period, tredje mest bland EU-länderna. 

Samtidigt är Irland landet inom EU där flest hushåll lever i underutnyttjade bostäder. Det vill säga hem som egentligen är för stora för antalet medlemmar i hushållet. 67,3 procent av den irländska befolkningen lever i underutnyttjade hem, vilket är tredje högst andel bland EU-länderna. 

Utvecklingen har inte gått obemärkt förbi, den irländska bostadspolitiken har varit en het politisk fråga de senaste åren och flera regeringar har fått skarp kritik för att inte ha gjort tillräckligt för att säkerställa att det finns tillgång på bostäder till rimliga priser eller för att hindra den ökande hemlösheten. Bakgrunden är delvis finanskrisen 2008 då det irländska banksystemet och fastighetsmarknaden i Irland drabbades hårt. 

Efter Irland på listan med högsta boendekostnader hamnar Danmark med 82 procent över EU-snittet. Sverige hamnar på sjunde plats medan lägst boendekostnad finns i Bulgarien. 

Sett till disponibel inkomst

Sätter man boendekostnaderna i relation till disponibel inkomst blir bilden dock en annan. Antalet hushåll som betalar mer än 40 procent av sin disponibla inkomst för boende är allra högst i Grekland där andelen är 27,3 procent, följt av Danmark med 22,5 procent. Här hamnar Irland först på plats 22. 

Bulgarien, som har den lägsta boendekostnaden, hamnar då på plats fem. I Bulgarien är skillnaden dock väldigt stor mellan stad och land. Där ligger hushållen i de bulgariska städerna över EU-snittet medan hushållen utanför städerna ligger under EU-snittet. 

{{toplink}}

Forrige artikel Pål Jonson: Jag tycker inte människor ska vara rädda Pål Jonson: Jag tycker inte människor ska vara rädda Næste artikel Poppis i EU-klassen: Sverige ett av de länder med flest vänner i rådet Poppis i EU-klassen: Sverige ett av de länder med flest vänner i rådet
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.