Kamouflagekläder och kängor – kan bli avdragsgillt i Finland

Finska regeringen överväger att införa ett skatteavdrag för material som kan användas i kristider, skriver Yle.

Finska regeringen vill utreda möjligheten att införa en skattelättnad för utrustning, redskap och vapen som lämpar sig för militärt bruk och för användning under kristider. Det skriver Yle. Utrustningen ska ”vara förenliga med kraven i enlighet med den försvarsutbildning som ordnas av Försvarsmakten eller Försvarsutbildningsföreningen”, enligt regeringsprogrammet.

Juha Raulo vid Försvarsutbildningsföreningen tror att det som främst skulle locka är kläder, men även exempelvis ryggsäckar och mindre vanliga skostorlekar.

– Jag tänker mig att de flesta reservister kan vara intresserade av att köpa sin egen kamouflageuniform, och då speciellt skor, säger han till Yle.

Kvar på idéstadiet

Än så länge finns dock skattelättnaden endast i regeringsprogrammet, någon utredning eller andra förberedelser har inte påbörjats, enligt Filip Kjellberg, specialist på personbeskattning vid finska finansministeriet.

Juha Raulo tror på idén och anser att det är viktigt att regeringen uppmärksammar frivilligorganisationernas insats.

– Allt som ökar beredskapen och förbättrar prestandan på reserven är bra. Det skulle vara en signal från staten att staten uppskattar den, säger han.

Forrige artikel Mer pengar till omställningsstudiestödet Mer pengar till omställningsstudiestödet Næste artikel Elvägsprojekt på paus i Sverige – men rullar på i grannländer Elvägsprojekt på paus i Sverige – men rullar på i grannländer
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.