KU vill ge stöd till tidningars digitala omvandling

MEDIER. Presstödet ska hjälpa tidningsföretag i den digitala utvecklingen, inte hindra dem, anser konstitutionsutskottet, KU, och ber regeringen att skynda på vissa av förslagen som finns i presstödskommittén.

Presstödskommittén presenterade sina förslag i slutet av augusti förra året. Förslagen innebär att storstadstidningarna och landsortspressen ska omfattas av samma regler och att det övre taket för landsortspressen slopas. Reglerna börjar gälla 2017.

Men KU har i ett tillkännagivande anmodat regeringen att skynda på vissa av förslagen från presstödskommittén.

– Det handlar om att ändra så att elektronisk utgivning ingår i kostnadsmassan när man räknar presstöd, säger Per-Ingvar Johnsson (C) ledamot i KU, till Altinget. Johansson har skrivit den motion som tillsammans med alliansens partimotion om presstödet ligger till för de önskemål som KU nu riktar till regeringen.

Pappersutgivning styr stödet

Systemet är idag utformat utifrån utgivning av papperstidningar, vilket hindrar en naturlig strukturomvandling av tidningsmarknaden, menar många kritiker av systemet.

Samtidigt är många tidningsföretag i akut kris. Därför menar KU att de förslag som gagnar elektronisk utgivning från prestödskommittén borde kunna införas före 2017.

– I dag premierar systemet pappersutgivning som ger höga kostnader, säger Per-Ingvar Johnsson.

Johansson menar att det detta förvärras av momsen.

– Dessutom drabbas man av att momsen för elektronisk utgivning är 25 procent i stället för 6, säger han.

Presstödsnämnden kan slås ihop annan myndighet

I beslutet – som blir offentligt senare i dag – heter det: ”En rad förändringar har skett på dagspressmarknaden. Som exempel kan nämnas utvecklingen av e-tidningar och behovet av en större likabehandling mellan papperstidningar och e-tidningar vid beräkning av presstödet.” 

KU är inte heller nöjt med hur presstödsnämnden fungerar i dag.  ”Regeringen bör därför redan nu överväga om inte Presstödsnämnden i någon form ska infogas i Myndigheten för radio och tv. Redan i dag delar myndigheterna lokaler i Globenområdet i Stockholm.

Samtliga partier utom Sverigedemokraterna står bakom KU:s ställningstagande.

– Man kan väl säga att Socialdemokraterna accepterar skrivningen om presstödsnämnden och välkomnar det andra i tillkännagivandet, säger Per-Ingvar Johnsson.

Riksdagen planerar att besluta om ärendet den 4 december.

Forrige artikel Tio biståndsmiljarder fördelas utan ansvar Tio biståndsmiljarder fördelas utan ansvar Næste artikel Osäkert om Kulturbryggans framtid Osäkert om Kulturbryggans framtid
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.