Osäkert om Kulturbryggans framtid

MYNDIGHETER. Den förra regeringen ville att Kulturbryggan skulle bli permanent och vara en självständig del i myndigheten Konstnärsnämnden. Nu är det osäkert vad som händer efter 2015.

Kulturbryggan förmedlar bidrag till nyskapande konstprojekt och får 25 miljoner om året av staten. Den förra regeringen förlängde Kulturbryggans försöksverksamhet vid flera tillfällen.

Konstnärsnämnden skulle ta över

Det sista budet från Alliansregeringen var att Kulturbryggan skulle bli permanent. Konstnärsnämnden skulle inhysa Kulturbryggans verksamhet i sin organisation och sina lokaler. Men Kulturbryggan skulle fortfarande vara ett eget organ med eget förfarande över fördelning av bidrag. Verksamheten skulle ha flyttat in i nämndens lokaler till årsskiftet.

Men i budgeten i slutet av oktober aviserade den nya regeringen att den tillfälliga verksamheten i stället skulle förlängas ytterligare ett år. Regeringen skrev också att den skulle återkomma med besked om Kulturbryggans framtid.

I det kommittédirektiv som regeringen beslutade om i går står inget om fortsatt verksamhet efter 2015.

– Tolkar man direktivet strikt så upphör verksamheten 2015, säger Ann Larsson, direktör och myndighetschef på Konstnärsnämnden, till Altinget.

Men Ulf Dernevik, politisk sakkunnig hos kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), skriver i ett mejl till Altinget att "regeringen inte har aviserat någon avveckling av Kulturbryggan. Regeringen värnar nyskpapande kultur." Men han lämnar inte heller något besked om vad som händer efter 2015.

Ann Larsson beklagar beslutet att driva Kulturbryggan temporärt år från år. Hon lade ned omfattande tid för att förbereda att Kulturarvet skulle flytta in i Konstnärsnämndens lokaler och bli en del i verksamheten.

– Men vi visste ju hela tiden att det kunde komma att ändras med en ny regering, påpekar Ann Larsson.

Arbete och pengar har gått till spillo

I slutredovisningen från Konstnärsnämnden till regeringen skriver Ann Larsson: ”Den arbetstid som nämndens direktör och samordnaren för nämndens stipendier och bidrag tillika styrelsens sekreterare har lagt ned på uppdraget är omfattande. Dessutom har andra funktioner inom nämnden tagits i anspråk, så som ekonomi och utredning, Konstnärsnämnden i slutredovisningen av uppdraget.”

Nämnden har anlitat expertis inom flera områden. Bland annat har en arkitektfirma fått uppdraget att planera för en ombyggnad av lokalerna för att bereda plats för personalen från Kulturbryggan. Allt detta arbete verkar nu vara förgäves.

Kunde ha blivit bra

Ann Larsson var positiv till den förra regeringens förslag. I redovisningen till regeringen skriver hon ”Konstnärsnämnden ser att Kulturbryggan med inrättandet skulle ha fått del av en redan befintlig fungerande myndighetsstruktur och professionell organisation, lokalresurser tillsammans med konstområdesövergripande och kulturpolitisk kompetens och bidragshantering.”

Forrige artikel KU vill ge stöd till tidningars digitala omvandling KU vill ge stöd till tidningars digitala omvandling Næste artikel SD tar väljare från Miljöpartiet SD tar väljare från Miljöpartiet
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.