Lag mot terrorkrigare kan byggas ut

TERRORBEKÄMPNING. Regeringen överväger att göra det straffbart att kriga utomlands på en terroristorganisations sida. I dag beslutar regeringen om ett vidgat uppdrag till en utredare.

Regeringen förbereder en skärpt lag för att hindra dem som reser utomlands för att delta i terroristhandlingar eller terrorträning. Även finansieringen av dessa resor ska stoppas. Ett utredningsförslag om detta kommer på onsdagen. Regeringens mål är att få en lag på plats till årsskiftet. Bakgrunden är att FN har tryckt på för hårdare insatser mot terrorism och för att stoppa dem som reser utomlands för att delta i terroristhandlingar eller terrorträning. 

Men regeringen planerar även att bygga ut reglerna och vill granska en kriminalisering av deltagande i en väpnad konflikt utomlands om det sker inom ramen för en terroristorganisation. Därför beslutar regeringen under sitt sammanträde den 17 juni att ge utredaren ett tilläggsdirektiv att gå vidare med frågan och ta fram ett lagförslag.

Forrige artikel Kampsportsmatcher får hårdare reglering Næste artikel Regeringsskifte i Danmark
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.