Regeringsskifte i Danmark

DANSKA VALET. Det röda blocket förlorar makten och Helle Thorning-Schmidt avgår som statsminister och partiledare. Ny statsminister i Danmark ser ut att bli Venstres ledare Lars Løkke Rasmussen. Den stora valvinnaren är dock Dansk Folkeparti.

Socialdemokraterna ökar och blir Danmarks största parti, men då andra partier i det röda blocket tappar röster förlorar S och Thorning-Schmidt makten. Borgerliga Venstre gör ett dåligt val, men det blå blocket kommer ändå att ha majoritet i folketinget. Det beror på framgången för högerpartiet Dansk Folkeparti som med drygt 21 procent av rösterna blir det största borgerliga partiet och näst störst i Danmark.

Det är dock oklart om Dansk Folkeparti kommer att ingå i regeringen.

- Det är inte ett mål i sig. Det är ett mål i sig att få politiskt inflytande. Och det kan vara två olika saker, sade partiledaren Kristian Thulesen Dahl, rapporterar danska Altinget.

Valresultatet innebär också att Helle Thorning-Schmidt avgår som ledare för Socialdemokraterna. Det mesta pekar på att Mette Frederiksen, avgående justitieminister, tar över partiledarposten.

En annan förändring i valet är att ett nytt parti- Alternativet- passerar spärren och tar sig in i folketinget med 4,8 procent. Alternativet är ett parti med grön ideologi och vars huvudfråga är en omställning i ekonomin där målet inte är tillväxt och höjd konsumtion.

Mer om danska valet.

Forrige artikel Lag mot terrorkrigare kan byggas ut Næste artikel Terroristrekrytering på fängelser ska förebyggas
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.