Ny strategi ska möta det ökade terrorhotet

Genom en ny nationell strategi vill regeringen komma bort från ett stuprörstänk kring det förebyggande arbetet mot terrorism. Dessutom ska myndighetspersonal utbildas gemensamt i att hantera terrordåd.

Med en ny nationell strategi vill regeringen öka takten i arbetet mot våldsbejakande extremism och terrorism.

Sedan tidigare har arbetet mot våldsbejakande extremism och terrorism beskrivits i separata strategier. Nu samlas frågorna och den nya strategin knyter även ihop de förebyggande insatserna mot extremism och terrorism med det övriga brottsförebyggande arbetet.

– Vi är väldigt bra på allt som är stuprörsstyrt i Sverige, men vi är systematiskt dåliga på att kortsluta information och analyser med varandra, säger statsminister Ulf Kristersson (M) vid en pressträff på konferensen Folk och försvar i Sälen. 

– Det där tror jag inte funkar längre. Vi måste ha en mycket bättre informationsöverföring.

Gemensamma utbildningar

Nytt är att myndigheternas hantering under och efter ett terrorattentat får en egen punkt i handlingsplanen. Det handlar då både om ingripandet, och att offer får information och stöd efter ett dåd. 

För det krävs att berörda aktörer är mentalt förberedda, står det i strategin.

– Ett antal ansvariga aktörer ska genomföra gemensamma utbildningar och träna personal. Inte minst räddningstjänst, polisen och sjukvården, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Även andra aktörer, som vaktpersonal och butikspersonal, ska erbjudas att delta i utbildningen.

Redovisas 2026

Säkerhetspolisen, Polismyndigheten, MSB och Center mot våldsbejakande extremism vid Brottsförebyggande rådet får i uppdrag att införliva strategin i sina verksamheter.

Uppdraget ska delredovisas senast den 20 februari 2025 och slutredovisas senast den 1 september 2026.

Forrige artikel Åldersgränser kan höjas när försvaret ska växa Åldersgränser kan höjas när försvaret ska växa Næste artikel Pål Jonson: Jag tycker inte människor ska vara rädda Pål Jonson: Jag tycker inte människor ska vara rädda
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.