Massavhopp från Svenska Akademien

Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund meddelar att de inte längre kommer att delta i Svenska Akademiens verksamhet. 

Klas Östergren har varit ledamit i Svenska Akademien sedan december 2014. Östergren efterträdde då konstkritikern Ulf Linde på stol nummer 11.

″Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet. ’I’m leaving the table, I’m out of the game.’ ″ Skriver Klas Östergren till Svenska Dagbladet. 

Kort efter att Klas Östergren meddelat sitt avhopp kan även Kjell Espmark meddela att han lämnar Akademien.

Kjell Espmark har varit ledamot i Akademien sedan 1981 då han efterträdde språkforskaren Elias Wessén på stol nummer 16.  

″Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före  ansvaret för denna integritet -  då kan jag inte längre delta i arbetet″, skriver Kjell Espmark till Dagens Nyheter. 

Peter Englund meddelar även han att han inte längre kommer att delta i Akademiens verksamhet. Den tidigare ständiga sekreteraren, plats nummer 10 i akademien, meddelar sitt avhopp skriftligen till Aftonbladet. 

″När krisen över den s.k. Kulturprofilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademien. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig. När det så blivit dags att dra slutsatserna av den utförda advokatutredningen har majoriteten i sina avvägningar, enligt mitt sätt att se det, tagit alltför stor hänsyn till enskilda, och alltför liten hänsyn till stadgarna, ja till vad som är själva idén med sammanslutningen. Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete″. 

Forrige artikel Ny socialdemokrat i EU-parlamentet Næste artikel Katerina Janouch blir oberoende kandidat hos MED