Överblick: Almedalsschemat spikat och Liberalerna ska läka

Rekordfå äldre ville ha plats på äldreboenden förra året. E-cigaretter ska smaka mindre, enligt förslag som Lena Hallengren tog emot i dag. Pant föreslås på mobiltelefoner. Besvikna Liberaler ska läka efter söndagens vägval. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Schemat för Almedalsveckan har spikats. När veckan bara blir fyra dagar innebär det att partierna får dela på dem.

  • Först ut, söndagen den 4 juli, är Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.
  • Måndagen den 5 juli får Liberalerna och Sverigedemokraterna dela på.
  • På tisdagen den 6 juli är det dags för Centerpartiet och Miljöpartiet.
  • Veckan avslutas onsdagen den 7 juli med Socialdemokraterna och Moderaterna.

Partiledartalen för V, L, C och S kommer att hållas klockan 11 medan KD, SD, MP och M får hålla tal klockan 19 på sina respektive dagar.

Liberalerna ska läka och Nylander lämnar

Efter lång och tuff debatt gick partiet till slut på Nyamko Sabunis linje, när Liberalernas partiråd på söndagen sade ja till att ha en borgerlig regering som målsättning efter valet 2022. Beslutet innebär att man håller fast vi det målet också om det blir tvunget att ta stöd av Sverigedemokraterna för att uppnå detta mål - ett besked som beklagades av bland andra C och MP, men välkomnades av M och KD.

Under söndagkvällen deltog några av de besvikna partimedlemmarna i SVT:s Agenda, däribland Stockholms hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink, som menade att splittringen var stor under mötet och att det nu finns behov att "läka ihop partiet". Samma inställning hade riksdagsledamoten Gulan Avci, som intervjuades i SvD:

– Nu måste vi hitta en väg tillbaka till varandra. Alla är vi trots allt överens om att vi vill ha ett maktskifte och att vi eftersträvar en borgerlig regering.

Avcis riksdagskollega Christer Nylander meddelade på söndagen att han inte avser kandidera till riksdagen i nästa val, rapporterade SvD. 

Många valde bort äldreboende 2020

Pandemin har satt sina spår i statistiken över äldreomsorgen, visar nya siffror från Socialstyrelsen. Inflyttningarna bland 80-plussare gick ner 14 procent från februari till november jämfört med hur det sett ut de senaste sex åren, skriver Omni/TT.

Paradoxalt nog har även efterfrågan på hemtjänst sjunkit under samma period. Antalet 80-plussare som sökte och fick hemtjänst för första gången minskade med runt 20 procent.

Michaela Prochazka, samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen, menar i ett pressmeddelande att den sammantagna bilden innebär en risk att äldre personer med behov av hjälp kanske inte får den.

Pant på småel och hårdare nikotinregler 

Denna måndag innebär att två betänkanden överlämnas till regeringen. På förmiddagen tog socialminister Lena Hallengren emot slutbetänkandet om hårdare regler för nya nikotinprodukter, vilket bland annat föreslår en ny lag om tobaksfria nikotinprodukter, ett förbud mot smaktillsatser i nikotinvätska till e-cigaretter och ny reglering kring marknadsföring.

I skrivande stund presenterar särskilda utredaren Gunnar Fredriksson sitt betänkande för miljö- och klimatminister Per Bolund.

Fredriksson har haft i uppgift att föreslå hur producentansvaren för elutrustning kan kompletteras med krav på pant för småelektronik som till exempel mobiltelefoner och läsplattor. 

Forrige artikel Överblick: Dan Eliasson förhörs och L röstar om SD-samarbete Överblick: Dan Eliasson förhörs och L röstar om SD-samarbete Næste artikel Skogsstyrelsens nya bedömning: Negativ utveckling för skogen Skogsstyrelsens nya bedömning: Negativ utveckling för skogen
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.