Överblick: Dan Eliasson förhörs och L röstar om SD-samarbete

I dag frågas förre MSB-chefen Dan Eliasson ut i KU om regeringens coronahantering. EU-ledare oeniga om exportstopp för vaccin och lag om samers statsinflytande får vänta. Liberalerna röstar om partiet ska öppna för samarbete med SD, och stor mordrättegång om gängkriminalitet startar i dag. 

På gårdagens EU-toppmöte diskuterades vaccintillgången, men EU-ländernas ledare kunde inte enas om unionen ska införa exportstopp till vissa länder, rapporterar TT/Omni.

– Jag vill naturligtvis se så mycket vaccin som möjligt till Sverige, men samtidigt är det viktigt att vaccinet når ut till hela EU och hela världen. Det handlar om en pandemi och ingen är säker förrän alla är säkra, sa Stefan Löfven, på en pressträff.

Lag om samers inflytande får vänta

Det saknas riksdagsmajoritet för den lag som skulle ge Sametinget rätt att bli ett konsulterande organ till regeringen, myndigheter och kommuner i frågor som rör samer. Det rapporterar SR. Lagen var planerad att träda i kraft den 1 juli, men datumet skjuts nu upp.

– Vi ska försöka hitta en väg framåt, genom att samtala med L, C och V, säger kulturminister Amanda Lind (MP) till SR.

Gängrättegång startar i dag

I dag fredag startar rättegången om gängmordet som genomfördes i Gamlestaden i Göteborg 2020, rapporterar SVT. 16 personer står åtalade för att vara inblandade i mordet. Rättegången väntas pågå i tre månader.

Enligt åklagaren ligger gängkonflikter inom ett kriminellt nätverk stadsdelen Biskopsgården bakom morden. Polisens användning av kommunikationsverktyget Encrochat för avkodning av brottsplaneringen har varit avgörande för åtalet.

Dan Eliasson i KU-förhör

I dag klockan 11.15 frågas förre gd:n för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Dan Eliasson, ut av konstitutionsutskottet (KU) angående regeringens hantering av coronapandemin. Enligt Expressen är det första gången han uttalar sig sedan han avgick i januari, vilket han gjorde på grund av sin uppmärksammade julresa till Kanarieöarna, Folkhälsomyndighetens reseavrådan till trots.

Även Johan Carlsson, gd för Folkhälsomyndigheten, frågades ut under morgonen.

L röstar om samarbete med SD

I helgen röstar Liberalerna om partiet ska gå till val på att stötta en borgerlig regering med stöd av SD, vilket partistyrelsen vill. Partiets presschef Adam Alfredsson tror att det finns en majoritet för det upplägget, rapporterar SVT.

Men Stockholms regionråd Anna Starbrink, som inte vill se ett närmare samarbete med SD, är inte så säker.

– Det är jämnt. Det blir väldigt spännande ända in på mållinjen, säger hon till SVT.

Enligt en väljarstödsmätning från DN/Ipsos finns en risk att tre partier åker ur riksdagen, om det vore val i dag.

Forrige artikel Försvarsmakten säger nej till padelhall Försvarsmakten säger nej till padelhall Næste artikel Överblick: Almedalsschemat spikat och Liberalerna ska läka Överblick: Almedalsschemat spikat och Liberalerna ska läka
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.