Överblick: Fuskanklagelser inom M och Åkesson markerar oberoende

Den islamistiska påverkanskampanjen mot svensk socialtjänst eskalerar. Kommissionen för jämställda livsinkomster kritiserar Medlingsinstitutets statistik. M, KD, SD och L gör gemensamt elutspel, men Åkesson markerar oberoende. Och i Halland är det upprörda känslor och anklagelser om fusk efter en turbulent nomineringsprocess.

Kommissionen för jämställda livsinkomster skriver på DN Debatt att det kommer ta ”hundra år tills gapet i disponibla inkomster mellan kvinnor och män sluts”. Bland de förslag som kommissionen lägger återfinns att offentliga stödåtgärder ska fördelas mer jämställt samt att kunskapen ökar strukturella problem på arbetsplatser, exempelvis arbetsrelaterad ohälsa.

Kommissionen riktar också kritik mot Medlingsinstitutets statistik, som man menar ”underskattar strukturella löneskillnader mellan kvinnor och män”, bland annat för att myndigheten inte tar hänsyn till faktorer som yrkessegregering och ofrivilligt deltidsarbete.

Oppositionen gör elutspel

Partiledarna för M, KD, SD och L skriver tillsammans i SvD och kräver att nya kärnkraftsreaktorer bör få byggas på nya platser i Sverige. De fyra skriver att ”en stabil och ren elproduktion och el till rimligt pris är helt grundläggande för att vi ska kunna klara klimatomställningen” och menar att förutsättningen för att klara detta är nya reaktorer. De vill också att dagens mål om 100 procent förnybar elproduktion till 2040 ska ersättas med målet att energiproduktionen ska vara 100 procent fossilfri.

Utspelet bedöms av TV4:s politiske kommentator Ulf Kristofferson som ett sätt att uppvisa enighet inför kvällens partiledardebatt i kanalen.

Samtidigt skickar Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson helt andra signaler i en intervju i Expressen, där han håller öppet för samarbete även vänsterut.

Terrorhot i kampanjen mot svensk socialtjänst 

Den påverkanskampanj mot svensk socialtjänst som pågår internationellt i sociala medier och som först rapporterades om av stiftelsen Doku har under den senaste veckan eskalerat kraftigt och det förekommer även uppmaningar till våld och terror, rapporterade P4 Örebro i helgen. Ryktesspridningen som pågår handlar om påståenden om att Sverige i allmänhet och dess socialarbetare i synnerhet, kidnappar muslimers barn samt att staten och dess myndigheter vill dem illa. 

Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) handlar det om en koordinerad attack i vilken aktörer med koppling till våldsbejakande extremism sedan december har hetsat mot exempelvis kommuner och socialtjänsten. Även aktörer kopplade till Muslimska brödraskapet deltar och förstärker budskapet, förklarar Mikael Tofvesson, chef för den operativa avdelningen på MPF för TT/Omni.  

Utvecklingen har fått MPF att aktivera en myndighetssamverkan för att informera andra myndigheter via krishanteringssystemet. 

Fuskanklagelser inom M

I Halmstad har Moderaterna hållit nomineringsmöte i helgen, med resultatet att det blev flera förändringar på kommunlistan efter att medlemmarna för första gången fick vara med och rösta om listan. Det rapporterar SVT Halland.

Tidigare har endast ombud röstat och nu är känslorna upprörda och det förekommer även misstankar om fusk. Bland förändringarna märks att förstanamnet Jonas Bergman petades ner av Niclas Jansson, som enligt nomineringskommitténs förslag fått plats åtta. Jansson själv tror inte att fusk har förekommit, utan säger sig vara glad över förtroendet. Förbundsstyrelsen ska nu titta närmare på frågan om fusk.

– Kan inte vi hantera våra interna processer på ett demokratiskt sätt, ja, vad har vi då att göra i politiken, säger Lars Püss (M), riksdagsledamot och förbundsordförande i Halland till SVT.

 

Forrige artikel Säkerhetsmyndigheter skeptiska till mål för minskat resande Säkerhetsmyndigheter skeptiska till mål för minskat resande Næste artikel Nya upphandlingskraven beskrivs som ”snömos” Nya upphandlingskraven beskrivs som ”snömos”
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.