Säkerhetsmyndigheter skeptiska till mål för minskat resande

De statliga myndigheterna ska minska sina utsläpp från tjänsteresor med 50 procent till år 2030, enligt ett förslag från Miljömålsrådet. Målet är för mesigt, anser vissa. Men Fortfikationsverket bedömer att det blir dyrt att nå målet, Sjöfartsverket att det blir svårt och Tullverket att det skulle påverka verksamheten negativt.

De statliga myndigheterna ska minska koldioxidutsläppen från tjänsteresor med minst 50 procent till år 2030, jämfört med år 2019. Det föreslår Miljömålsrådet, som består av cheferna för 18 myndigheter och leds av landshövding Göran Enander, i sin årliga rapport till regeringen.

Det är ett förslag som får ett varierat mottagande bland de remissinstanser som har yttrat sig till miljödepartementet. Några kommuner, däribland Göteborg och Kalmar, är inte särskilt imponerade över ambitionsnivån. Kalmar skriver att det ligger under kommunens mål och skulle behöva spetsas, om tanken är att myndigheterna ska vara ett föredöme.

Andra: Vi behöver resa

Andra remissinstanser – som SLU, SMHI och Skatteverket – gör glatt tummen upp och välkomnar förslaget som det är. Men sedan finns det myndigheter som invänder mot idén eller är mycket tveksamma. Det är framför allt sådana myndigheter där verksamheten inte gynnas av ett minskat resande, till exempel Kronofogden, Sjöfartsverket och Fortifikationsverket.

”Resor ingår som en naturlig del i den ordinarie verksamheten. Vi behöver t.ex. kunna resa till kunder för att göra utmätningar, delge utslag och i samband med handräckning.” skriver Kronofogden som i nuläget inte kan svara på om målet är möjligheten för myndigheten att nå.

Fortifikationsverket skriver i sitt yttrande att det kommer krävas en snabb teknikutveckling för att målet ska nås, samt att det sannolikt blir kostsamt. Sjöfartsverket väljer att samtidigt välkomna förslaget, men flikar samtidigt in att ”målet medför mycket stora utmaningar för myndigheten”.

Tullverket, vars utsläpp från tjänsteresor till sextio procent kommer från biltransporter, skriver att myndigheten inte kan nå det förslagna målet utan att verksamheten påverkas negativt.

Försvaret: Vi kommer resa mer

Förvarsmakten skulle inte höra till de 187 myndigheter som omfattas av förslaget, men myndigheten väljer ändå att i sitt yttrande lyfta att målets formulering inte tar hänsyn till att verksamheter växer eller organiseras om. För försvarets del kommer tjänsteresorna framöver att öka, påpekar Försvarsmakten i sitt yttrande.

Enligt Konjunkturinstitutet, som har skrivit ett synnerligen strävt yttrande om förslagen i Miljömålsrådets rapport, så är det svårt att ge synpunkter på förslagen ”eftersom det är svårt att förstå vad de verkligen avser”. Konjunkturinstitutet anser även att rapporten från rådet saknar stringens och att konsekvensanalyserna är av tveksam kvalitet.

När det gäller just förslaget om ett klimatmål för myndigheternas tjänsteresor är Konjunkturinstitutet kritiskt till idén. Det finns redan ett mål, beslutat av riksdagen, att transporternas utsläpp ska minska med 70 procent till år 2030, jämfört med år 2010. Och flygen ingår i EU ETS. ”Det finns således redan både mål och politik som omfattar utsläpp från myndigheters tjänsteresor.” skriver Konjunkturinstitutet.

Läs Miljömålsrådets rapport år 2021 här.

{{toplink}}

Forrige artikel Överblick: Kritiserad gd får förlängt och lockdowns hade ingen effekt på dödligheten Överblick: Kritiserad gd får förlängt och lockdowns hade ingen effekt på dödligheten Næste artikel Överblick: Fuskanklagelser inom M och Åkesson markerar oberoende Överblick: Fuskanklagelser inom M och Åkesson markerar oberoende
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.