Överblick: Nytt vindkraftsförslag ska öka takten och partier svänger om import från Ryssland

Partier svänger om energiimport från Ryssland. Kommuner ska få ersättning för att bygga vindkraft. Arbetsmiljöverket överväger att skicka inspektörer till Centerpartiet. Nytt sanktionspaket kan komma i dag.

Miljöminister Annika Strandhäll meddelar att det ska göras en satsning på vindkraft för att minska energiberoendet av andra länder. Bland annat ska en utredning tillsättas om kommunernas vetorätt mot vindkraft ska tas bort.

Kommuner som säger ja till vindkraft ska kunna få ersättning för det i form av en ny simhall eller liknande, rapporterar SR.

Granskning av Centerpartiet

Tidigare har Aftonbladet rapporterat om stora arbetsmiljöproblem inom Centerpartiets rikskansli i Stockholm. Nu överväger Arbetsmiljöverket att, på eget initiativ, att skicka inspektörer till C-kansliet. Just nu utreder myndigheten om det ska inledas en inspektion.

– Det handlar om de brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön som framkommit i media, säger Ulrika Scholander, enhetschef på avdelningen för inspektion, till Aftonbladet.

Svänger om energiimport

För två veckor sedan röstades ett utskottsinitiativ av MP ner i näringsutskottet. Det handlade om att stoppa energiimporten från Ryssland, endast V stödde MP-förslaget. Nu lämnar MP in ett nytt reviderat förslag i frågan. Samtidigt har både KD och C ändrat sig.

Men de kommer inte rösta på MP-förslaget, utan har tagit fram ett eget förslag.

– Vårt mål är att göra gemensam sak med Kristdemokraterna. Sedan kommer nog alla de här förslagen beredas gemensamt, det är så det funkar i utskottet. Vi kommer vara villiga att titta på hur andra partier skriver, givet att det finns en ömsesidighet i det, säger Rickard Nordin, Centerpartiets klimat- och energipolitiska talesperson, till Expressen.

Nya sanktioner

I dag möts EU-länderna för att färdigställa ytterligare ett sanktionspaket mot Ryssland. För första gången siktar man in sig på energin. I paketet finns förslag om att import av ryskt kol ska stoppas och att ryska fartyg inte ska få lossa i hamnar inom EU, rapporterar SR.

Forrige artikel Tandvården kan hjälpa till att rädda liv – ”Äldre är en negligerad grupp” Tandvården kan hjälpa till att rädda liv – ”Äldre är en negligerad grupp” Næste artikel Regeringens vindkraftsförslag kan få svårt att passera riksdagen Regeringens vindkraftsförslag kan få svårt att passera riksdagen
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.