Regionerna får egen ”kommunakut” – ska sanera ekonomin

Flera regioner har strukturella problem med ekonomin. Därför kommer regeringen att tillsätta en effektiviseringsdelegation där regionerna kan söka hjälp. ”Det blir en variant av en kommunakut”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson till Altinget.

I måndags aviserade regeringen att regionerna får ytterligare sex miljarder i den kommande vårändringbudgeten. Pengarna kommer att betalas ut i juni och utökar det sektorsbidrag på tre miljarder som beslutades i höstens budget och som Kammarkollegiet har fått i uppdrag att betala ut så fort som möjligt. Pengarna kommer inte med några formella motkrav, men regeringen förväntar sig att de används för att undvika uppsägningar av vårdpersonal inom kärnverksamheten. {{toplink}}

Men regionerna ska också kunna få hjälp med strukturella åtgärder och därför inrättas en regional motsvarighet till Delegationen för kommunal ekonomi i balans.

Effektiviseringsdelegationen ska börja jobba den 1 juli och från och med januari 2025 ska regionerna kunna ansöka om pengar.

– Delegationen får 250 miljoner om året i sex år för att kunna stötta regioner som vill ta itu med strukturåtgärder för att långsiktigt få ordning på sin ekonomi, säger Acko Ankarberg Johansson. 

Pengarna kommer att vara en del av höstens budget och arbetet med att ta fram ett regelverk för delegationen har inletts i Regeringskansliet.

– Vi behöver titta på vilka erfarenheter vi har av sådant stöd som är långsiktigt. Det viktiga är att det är sex år, för många av de här regionerna kan inte göra snabba förändringar, säger Acko Ankarberg Johansson.

Hon återkommer flera gånger till att det behövs ett långsiktigt stöd. 

– Har det pågått länge så vänder man det inte snabbt. Det här handlar om långsiktiga förändringar. 

Granskningsfunktion

Summan 250 miljoner kan också komma att revideras under de kommande åren beroende på hur ansökningarna ser ut. 

Parallellt måste staten också få en bättre bild av hur det går för regionerna och därför inrättas en särskild regiongranskningsfunktion. Fokus ska vara på ändamålsenligt resursutnyttjande, kostnadseffektivitet och effektiviseringspotential. 

– Staten borde kunna bistå med underlag för relevanta jämförelser, vi saknar det, säger Acko Ankarberg Johansson och säger att det inte handlar om att gå in och trumfa det kommunala självstyret.

– Vi ska inte styra, det kan vi inte, men vi har saknat en nationell bild. Vi har läst varenda regionbudget, men alla skriver inte hur de ska göra besparingar. Det är först nu vi har kunnat se hur de hanterar det.

Vilken myndighet som ska få analysuppdraget är inte klart. 

Forrige artikel Regeringen oenig om kommunalt inflytande vid uranutvinning Regeringen oenig om kommunalt inflytande vid uranutvinning Næste artikel 25 myndigheter har tappats bort 25 myndigheter har tappats bort
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.