Värmland sparar på administration – 130 tjänster bort

Den första fasen av Region Värmlands sparpaket riktar in sig på administration. 130 tjänster för administratörer och handläggare sparas in.

I höstas kom beskedet att Region Värmland behöver spara en halv miljard kronor och därmed göra sig av med 750 tjänster. Det motsvarar ökningen av tillsvidareanställda som skett under perioden november 2020 till och med november 2023. Syftet är att minska kostnaderna med en halv miljard kronor.

Den första fasen har riktat in sig på administration, som ska minska med 16 procent, vilket innebär omkring 130 tjänster. 

Mångmiljonunderskott

Vid tisdagens regionstyrelsesammanträde redovisades också det preliminära resultatet för 2023. Regionen går back med 848 miljoner, vilket är 600 miljoner mer än budgeterat. Resultatet beror enligt Region Värmlands hemsida främst på ökade kostnader för bemanning på 850 miljoner mer än budgeterat, köp av hälso- och sjukvård för 200 miljoner, och indexkostnad för linjetrafik, 100 miljoner.

Nästa fas av besparingarna ska redovisas på regionstyrelsens sammanträde i mars. Då ska regiondirektören också återkomma med en analys av olika scenarier för vad eventuella bidrag till hälso- och sjukvården från regeringen skulle kunna innebära för regionen.{{toplink}}

Forrige artikel Riksdagsledamot kan komma att utmana V-ledaren Riksdagsledamot kan komma att utmana V-ledaren Næste artikel Fi sågar regeringens förslag om höjt bolånetak Fi sågar regeringens förslag om höjt bolånetak
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.