Riksidrottsuniversitet blir nytt hopp i medaljstriden

IDROTT. Sverige får till hösten riksuniversitet som skräddarsyr utbildningar för elitidrottare. Förhoppningen är att det ska ge avtryck på medaljskörden i de stora mästerskapen.

På tre orter i Sverige startar man till hösten riksidrottsuniversitet. Det är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och lärosätena. Riksidrottsförbundets förhoppning är att det på sikt ska stärka och utveckla svensk idrott och även bidra till bättre utbildade tränare. Man hoppas också att det ska leda till fler medaljer i internationella mästerskap.

– Samarbetet är på tre orter men på två av orterna är det två högskolor som har gått ihop, säger Peter Mattsson, Idrottschef på Riksidrottsförbundet, till Altinget.

Satsningen börjar till höstterminen i Umeå, Göteborg och Stockholm. Det är Umeå Universitet, Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH) tillsammans med Kungliga Tekniska högskolan (KTH) samt Göteborgs Universitet tillsammans med Chalmers, som kommer att erbjuda utbildningar för idrottsutövare. Respektive lärosäte har ett samarbetsavtal med Riksidrottsförbundet.

Yttersta utbildning 

Utbildningarna vänder sig till yttersta eliten inom de olika idrotterna.

– Vi ser att det handlar om landslagsaktiva, säger Peter Mattsson.

Livet som elitidrottare är inrutat och många timmar går åt till träning och återhämtning. Det kan därför vara svårt att kombinera en sådan satsning med heltidsstudier på universitet eller högskola.

– Vi vill ge Sveriges elitidrottare ökade möjligheter att kombinera akademiska studier med idrott så att de har en annan karriär att fokusera på när elitidrottskarriären är över.

Ända från 1970-talet

Det är inte bara idrottsutövarna som kan gå utbildningarna, även tränare till elitidrottare får möjligheten.

Riksidrottsförbundet har sedan 2011 arbetat för att starta så kallade Riksidrottsuniversitet, RIU. Det är många aktörer som är med i samarbetet: specialidrottsförbunden, universitet och högskolor, Sveriges Olympiska Kommitté och distriktsidrottsförbund. Men bakgrunden börjar redan på 1970-talet då man införde systemet med riksidrottsgymnasier.

– Man märkte ganska snart att det finns på behov på postgymnasial nivå, säger Peter Mattsson.

Forrige artikel Trafikverket stoppar bättre mobiltäckning Næste artikel Underkänt för lagförslag om ledamöters förmåner Underkänt för lagförslag om ledamöters förmåner
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.