Trafikverket stoppar bättre mobiltäckning

KOMMUNIKATION. Den förbättrade mobiltäckningen ombord på landets tåg dröjer till år 2016. Trafikverkets hot om att stoppa hela tågtrafiken av säkerhetsskäl har fått Post- och telestyrelsen att skjuta upp beslutet att låta mobiloperatörerna öka sändareffekten.

I sommar skulle mobiltäckningen på landets tåg äntligen bli bättre, enligt planen. Men Post- och telestyrelsen (PTS) avser nu att förlänga det tekniska skyddet av järnvägens kommunikationssystem ett år till. Det vill säga mobiloperatörerna får inte, vilket var planen, höja signalstyrkan i frekvensbandet 900 MHz från den 1 juli.

Anledningen är att tågoperatörerna fortfarande inte har de skyddsfilter för sin kommunikationsutrustning på tågen på plats som Trafikverket kräver. Och utan sådana filter riskerar mobilnätet att störa tågledningens kommunikation med lokförarna, eftersom frekvensen för mobiloperatörernas nät ligger såpass nära Trafikverkets frekvens.

Skulle planerna för höjd signalstyrka genomföras den 1 juli avser Trafikverket av säkerhetsskäl att stoppa i stort sett samtliga de 3 000 tåg som under en dag trafikerar Trafikverkets spår.

Enligt Göran Marby, PTS generaldirektör, är mobiltäckning och säker järnvägstrafik två viktiga samhällsintressen, men att den enda lösningen som återstår är att förlänga mobiloperatörernas begränsning ytterligare ett år.

Karoline Boström, enhetschef på PTS, säger att en viktigt förklaring till att installationerna av skyddsfiltren inte har kommit igång är den komplexa reglering som järnvägssektorn lyder under. Näringsdepartementet har bildat en styrgrupp för att hantera frågan, regeringen har beslutat om ett statligt stöd för installationerna och Trafikverket har tagit fram en ny tidsplan.

– Vi utgår från att alla håller den här nya tidsplanen, säger Karoline Boström.

Post- och telestyrelsens förslag om att förlänga skyddet av järnvägens kommunikationssystem har gått ut på remiss.

Forrige artikel Reklamskatten kan avvecklas Reklamskatten kan avvecklas Næste artikel Riksidrottsuniversitet blir nytt hopp i medaljstriden
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.