SD-toppen om Tidösamarbetet: ”Vi var oense”

En fråga har hissats till partiledarförhandlingarna sedan regeringens tillträde i höstas. Den gången förlorade SD. Det säger Gustav Gellerbrant, chef för partiets tjänstemän i Regeringskansliet.

Altinget kunde i höstas avslöja att överenskommelsen mellan regeringen och Sverigedemokraterna sträcker sig längre än punkterna i Tidöavtalet. Ett dokument om samordningen mellan partierna visade bland annat att flera EU-frågor också omfattas av uppgörelsen.

Under det halvår som passerat sedan Kristerssonregeringens tillträde har det varit i just de frågorna som samarbetet mellan regeringen och SD har gnisslat.

– EU-ärendena var mycket svårare att adressera i regeringsförhandlingarna eftersom de bygger på så mycket osäkra faktorer. Vart är de på väg, hur snabbt kommer det gå, hur ser majoritetsförhållandena ut, säger Gustav Gellerbrant, Sverigedemokraternas chefstjänsteman i Regeringskansliet, på en träff med riksdagens journalister.

{{toplink}}

Frågan som hissats

Migrationspakten, som inom kort ska slutförhandlas i EU, fick i förra veckan Sverigedemokraterna att hota med regeringskris, och det är än så länge oklart vilken nivå reduktionsplikten kommer att hamna på framöver.

Det är dock en annan EU-fråga som hissats till partiledarnivå sedan fyrpartisamarbetet inleddes i höstas: förbudet av förbränningsmotorer.

– Vi var oense helt enkelt, säger Gellerbrant.

Enligt honom är det den enda frågan ”av skarp karaktär” som behövts hanteras av partiledarna när de ses varannan vecka. Men det är just EU- och klimatfrågorna som, särskilt när de sammanfaller, har varit svårast för partiernas samarbete.

De har inte varit tydligt formulerade i uppgörelsen på förhand, menar Gellerbrant.

– När de kommer för beslut är de ganska skarpa till sin natur. Ska Sverige rösta ja eller nej, till förbränningsmotorerna i det här fallet.

Den gången blev det en förlust för partiet, Sverige röstade ja, i utbyte mot en vinst i LULUCF-förhandlingarna

Röda linjer

Skulle EU-beslut begränsa möjligheterna för regeringen att genomföra de nationella reformer som samarbetet bygger på, ”då börjar det falla” enligt SD:s chefstjänsteman.

Några tendenser till det finns inte nu, anser visserligen Gellerbrant, som inte tycker att hoten från de egna företrädarna om att lämna samarbetet varit en särskilt bra strategi. Han ser själv inte behov av att att förhandla i media.

När det kommer till migrationspakten framgent anser han att det är viktigt att Sveriges position innehåller tydliga röda linjer inför de kommande rådsförhandlingarna.

Partierna behöver snart också komma överens om nivån på reduktionsplikten. Men Gellerbrant tycker inte att det var en miss att inte tydligare definiera miniminivån redan i höstas.

– Nej. Vid det tillfället fanns inte besked om var EU:s processer skulle landa.

Frågan, som enligt SD-chefen är avgörande för partiet, ligger för närvarande på statssekreterarnivå i Regeringskansliet. 

– Det är en pågående förhandling och vi hoppas komma med ett besked snart. Inte minst då branschen väntar på det, säger han till riksdagsjournalisterna.

Enligt Gellerbrant är förhandlingsklimatet gott. Han tror att partierna kommer kunna enas och hoppas kunna lämna ett besked i maj. Någon plan B finns inte.

{{toplink}}

Tidöfråga – eller inte? 

Både i EU-frågorna och i nationella frågor, däribland utnämningsmakten, har Regeringskansliets tjänstemän behövt hantera Tidöavtalets gränsdragningsproblematik.

Vilka frågor ska egentligen skickas in i den samordningsstruktur partierna byggt upp?

– Det har varit mycket av den varan, särskilt i höstas. I november och december ställdes vi ganska omgående efter att vi gick in i Regeringskansliet inför att sortera alla EU-ärenden för det stundande ordförandeskapet, säger Gustav Gellerbrant till Altinget.

Partierna i regeringsunderlaget behövde också fort börja arbeta med myndigheternas regleringsbrev. Det har hänt att partierna haft olika uppfattningar, men också att regeringen missat samordning, berättar Gellerbrant.

Men efter drygt ett halvår ser SD-chefen att mer och mer börjar klarna.

– Nu börjar vi få en gemensam känsla för vad som är Tidö, och inte.

{{toplink}}

Forrige artikel Uppsägningar väntar på Boverket – ”Tungt för dem som blir av med sina jobb” Uppsägningar väntar på Boverket – ”Tungt för dem som blir av med sina jobb” Næste artikel Svenskt Vatten om undantag för försvaret: ”Orimligt” Svenskt Vatten om undantag för försvaret: ”Orimligt”
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.