Svenskt Vatten om undantag för försvaret: ”Orimligt”

Regeringen vill tillåta Försvarsmakten att bryta sina miljövillkor vid övningar med utländska förband. Organisationen Svenskt Vatten kritiserar att förslaget inte ens berör dricksvatten och vattenskydd. ”Vi anser att man inte kan släppa fram den här typen av risker”, säger miljöexperten Peter Sörngård.

Nyligen skickade klimat- och näringslivsdepartementet ut ett förslag på remiss om att tillåta Försvarsmakten att bryta mot uppsatta villkor och försiktighetsmått i sina miljötillstånd vid övningar med utländska förband. Det här har fått branschorganisationen Svenskt Vatten att slå bakut.

– Vi anser att man inte kan släppa fram den här typen av risker, säger Svenskt Vattens miljöexpert Peter Sörngård till Altinget.

PFAS, bly och flygbränsle

I sitt remissvar till departementet påpekar Svenskt Vatten att regeringens promemoria helt utelämnar frågan om vilka konsekvenser förslaget kan få för vattenkvaliteten, trots att just militärövningar kan orsaka flera typer av utsläpp som påverkar vattenförekomster. ”Exempel på utsläpp som kan förekomma är PFAS, bly och andra tungmetaller och Försvarsmakten använder flygbränsle, diesel, oljor och andra kemikalier.” skriver Svenskt Vatten.

– Vi ser risker för dricksvattentäkter, men det nämns ingenting om det i promemorian. Det känns lite skakigt, inte minst med tanke på vad som har varit i Uppsala och Ronneby, säger Peter Sörngård och syftar på de rättsprocesser kring PFAS-föroreningar som påverkar dricksvattnet i kommunerna och där Försvarsmakten är inblandad.

Svenskt Vatten anser att Försvarsmaktens rätt till undantag inte bör gälla villkor och försiktighetsmått som syftar till att skydda en dricksvattentäkt. ”Dricksvatten är oundgängligt för människors hälsa och liv, som Försvarsmakten ska skydda från främmande makts angrepp. Även militärer behöver rent dricksvatten och NATO har krav om att NATO-länder ska kunna tillhandahålla dricksvatten”, skriver organisationen.

Kommunerna står med ansvaret

En producent av dricksvatten, exempelvis ett kommunalt va-bolag, har strikt skadeståndsansvar för dricksvattnets kvalitet, enligt en dom i Högsta domstolen. Försvarsmaktens skadeståndsansvar om en dricksvattentäkt inte längre är brukbar på grund av försvaret är däremot inte strikt. Att regeringen då vill tillåta Försvarsmakten att bryta mot uppställda miljövillkor i sina tillstånd innebär att kommunerna kan hamna i en tuff sits, påpekar Svenskt Vatten.

”Svenskt Vatten anser att det är orimligt att kommunala dricksvattenproducenter ska riskera skadestånd och tvingas driva skadeståndsmål mot Försvarsmakten om den villkorslöst tillåts att förorena dricksvattentäkter”, skriver organisationen.

Frågar inte Uppsala och Ronneby

Peter Sörngård ifrågasätter också flera delar i regeringens beredning i ärendet. Remisstiden är påtagligt kort, endast fyra veckor. Den 13-sidiga promemorian berör inte alls dricksvatten och vattenskydd, men missar också att ramdirektivet för vatten inte tillåter att göra några undantag för försvaret, utan nämner bara att den möjligheten finns i MKB-direktivet.

Utöver detta har klimat- och näringslivsdepartementet missat att ta med flera mycket viktiga aktörer i remissrundan, enligt Svenskt Vatten. Förutom att Svenskt Vatten inte fått remissen, är inte heller kommunerna Uppsala och Ronneby med.

– Man skickar inte ut en remiss bara för att, då missar man ju hela poängen. Man skickar ut en remiss för att få in relevanta synpunkter, säger Peter Sörngård.

Remisstiden går ut den 5 maj. Här finns en lista över remissinstanserna.

{{toplink}}

Beslutskedja: Tillfällig åtgärd för att underlätta försvarsövningar under särskilda förhållanden

5/4
2023
10/4
2023
25/4
2023
5/5
2023
14/2
2024

Forrige artikel SD-toppen om Tidösamarbetet: ”Vi var oense” SD-toppen om Tidösamarbetet: ”Vi var oense” Næste artikel Utsläppskrav på asfalt införs i sommar – flera når redan målet Utsläppskrav på asfalt införs i sommar – flera når redan målet
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.