Sverigedemokraterna utesluter Anna Hagwall

Riksdagsledamoten Anna Hagwall utesluts ur Sverigedemokraterna, efter ett beslut av partistyrelsen.

Bakgrunden är en kommentar till en motion där Hagwall föreslog att presstödet skulle slopas.

"Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media", skrev Hagwall i ett mail till Aftonbladet.

– Sverigedemokraterna har under många år arbetat målmedvetet för att stävja antisemitiska strömningar och konspirationsteorier i samhället. Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende. Hon har tidigare, på liknande sätt, skadat partiets arbete med att öka förståelsen och förbättra omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor. Sammantaget leder detta partistyrelsen till slutsatsen att Anna Hagwall inte står bakom centrala delar av partiets ideologi och därmed inte kan kvarstå som medlem i partiet, kommenterar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Gruppledaren Mattias Karlsson vill nu att Hagwall lämnar sin plats i riksdagen.

– Anna Hagwall har inte blivit inkryssad genom personval utan sitter i riksdagen på Sverigedemokraternas mandat. Nu när hon inte längre företräder partiet bör hon lämna tillbaka sin plats. Det är hennes skyldighet gentemot medlemmarna och väljarna, kommenterar han.

Till Aftonbladet uppger dock Hagwall att hon tänker sitta kvar som politisk vilde.

– Jag kan jobba precis lika bra som tidigare utan att jag är med i Sverigedemokraterna. Mitt mandat gäller inte partiet utan det har jag fått från svenska folket. Jag kommer att fortsätta att jobba för vad jag tror är deras bästa.

Forrige artikel Ulla Sandborgh tar över efter Odenberg Næste artikel Martin Kinnunen döms för bokföringsbrott