Valresultatet kan ställa manifest på ända

VAL 2014. Så är alla valmanifest sent omsider presenterade. Inget av dem lär bli verklighet i sin helhet.

Socialdemokraterna lägger betoningen i sitt valmanifest på fler jobb. Ambitionen är att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020.

För att nå dit vill Socialdemoraterna ha mer investeringar i bostäder och infrastruktur. Nya företag ska stöttas. Anställda i vård, skola och omsorg ska bli fler.

Långtidsarbetslösa ska få extratjänster i kommuner och i den ideella sektorn i stället för att placeras i Fas 3, som ett steg tillbaka till arbetsmarknaden. Unga ska garanteras ett jobb, en praktikplats eller en utbildning inom 90 dagar.

”Alla människor behövs och ska ges möjlighet att försörja sig själva”, skriver Socialdemokraterna i sitt valmanifest.

Alliansen har samma linje: ”Vår politik syftar till att bygga ett samhälle som tar tillvara varje människas förmåga”, skriver allianspartierna i sitt manifest. ”Alla behövs i bygget av ett ännu bättre Sverige.”

Också Alliansen fokuserar på jobben. Här är ambitionen att över 5 miljoner människor ska ha ett arbete år 2020.

Men medan Socialdemokraterna vill lägga stora pengar på 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa och extratjänster sätter Alliansen sin tillit till näringslivet. ”Jobb skapas av företag som startar, växer och anställer. Det skapar också grunden för fler jobb i offentlig sektor”, skriver allianspartierna i sitt valmanifest.

Alliansen vill ha matchningsanställningar som komplement till Fas 3, eller sysselsättningsfasen som den numera kallas. Långtidsarbetslösa ska ges anställning hos ett rekryteringsföretag, där de också får handledning och kompetensutveckling, för att sedan slussas vidare till jobb hos en annan arbetsgivare.

För att öka de ungas chanser till jobb vill allianspartierna sänka socialavgifterna för alla under 23 år, så att bara avgiften till ålderspension betalas – en idé som de fyra andra partierna i riksdagen sade nej till i slutet av maj (socialförsäkringsutskottets betänkande 2013/14:18).

Vallöftena i Alliansens manifest finansieras med skattehöjningar på framför allt pensionssparande, bilar, alkohol och tobak. Dessutom blir det besparingar på myndigheterna och bland annat skärpta återbetalningskrav för studielån.

Socialdemokraterna har efter åtta år i opposition en digrare reformagenda, och därmed också mer att finansiera. De vill ta bort rabatten på socialavgifter för unga, höja krogmomsen, beskatta banker hårdare, höja skatten för höginkomsttagare och begränsa rut-avdragen. En del skulle gå till att sänka skatten för pensionärer.

Men när valet är över och det blir dags för endera huvudmotståndaren att göra verklighet av valmanifesten kommer många av ambitionerna att ställas på ända.

Socialdemokraternas favoritpartner Miljöpartiet kan ställa upp på mycket av det som S vill. Men låg skatt på tjänster är en av käpphästarna för MP, så Socialdemokraterna kommer att få svårt att få miljöpartisterna med på återställd restaurangmoms. MP vill dessutom hellre utvidga rut-avdragen till fler tjänster än begränsa rut. Där ryker minst 5 miljarder kronor i finansiering av de socialdemokratiska förslagen.

Om Socialdemokraterna i stället vänder sig vänsterut hittar de stöd för mycket även där. Men det stödet räcker inte långt.

Allianspartierna har gjort ett stort nummer av att de har ett färdigt regeringsalternativ och en budget som de är överens om. Men ingenting i opinionsmätningarna tyder på att de får egen majoritet i riksdagsvalet. Därmed är Alliansen i nästan samma svåra sits som Socialdemokraterna.

Hur det än går i valet kommer vi att få se en budget för 2015 som inte riktigt liknar något av höstens valmanifest. 

Næste artikel Sverige byter politisk skepnad Sverige byter politisk skepnad
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.