Yngwe om strandskyddet: Vi kräver tre lättnader

Kristina Yngwe är inte överförtjust i alla förslagen i strandskyddsutredningen, men vill se att förslagen genomförs. Det Centerpartiet dock ställer krav på är att flera lättnader genomförs till den 1 januari nästa år.

– Vi vill ju att utredningen genomförs. Det är klart att utredningsförslagen kanske inte är så liberala som vi ville se dem. Men vi ser att det är bra förslag på väg, säger Kristina Yngwe, miljö- och jordbruksutskottets ordförande och den som har företrätt Centerpartiet i förhandlingarna fram tills de avbröts.

Det är dock endast tre lättnadsförslag i utredningen som partiet ställer krav på för att släppa fram Löfven.

  • Ta bort det generella strandskyddet för sjöar under en hektar och vattendrag under två meter.
    – Det är ju så att det undantaget finns redan i tolv av 21 län. Så det kommer inte vara den storm som jag uppfattar finns nu, i proportion till vad den faktiskt innebär. Och där finns ju också en ventil i att länsstyrelsen i enskilda fall ska kunna återupprätta strandskyddet. Ligger det exempelvis i ett naturreservat, eller finns det biotopskydd, så kan du inte bygga ändå. Det finns ju hängslen och livrem, säger Yngwe till Altinget. 
  • Ta bort strandskyddet för anlagda vatten som tillkommit efter 1975.
    – Om någon inrättat en våtmark så kan man helt plötsligt inte få bygga exempelvis ett generationsboende. Där tror jag inte heller att det ur ett biologiskt mångfaldsperspektiv kommer att bli en rusning av att bygga kring våtmarker och bevattningsdammar.
  • Inrätta landsbygdsområde utifrån utredningsförslaget, vilket innebär en förändring av nuvarande LIS-områdesregler.
    – I utredningen föreslår man att utgå ifrån de specifika förutsättningarna. Är det inte högt exploaterat, finns det inte ett högt exploateringstryck och finns det inte några särskilda värden för strandskyddets syften, så ska man kunna inrätta ett landsbygdsområde. Men även där finns det ju spärrar som säger att det är viktigt för allmänheten, så ska man inte kunna inrätta det, säger Kristina Yngwe till Altinget.

”Vet inte vad MP hängt upp sig på”

Samtidigt är Miljöpartiet kritiska till den skrivning om strandskyddet som förekommer i den överenskommelse som diskuterades i helgen.
”Vi kommer inte att ha gått med på det som Centern har lagt fram i sitt papper, för det har vår partistyrelse sagt nej till” sa Märta Stenevi i Ekots partiledarintervju under tisdagen.

– Jag vet faktiskt inte vad det är som Miljöpartiet har hängt upp sig på, men det jag har uppfattat sedan utredningen presenterats är att man inte tycker om de här lättnadsförslagen alls. Jag antar att de hade hoppats att de skulle kunna förhandla bort vissa av lättnaderna, och nu har vi ställt krav på att de ska genomföras, säger Kristina Yngwe.

Men ställer ni då samtidigt upp på skärpningarna, som även de finns i utredningen?

– Det får man se. Vi ser att det finns behov av att göra skärpningar i högexploaterade områden. Men det finns kritik också kring hur det uttryckts i utredningen. Det viktiga för oss är att det inte slår fel, att vi inte stänger dörren och gör det exempelvis omöjligt att i till exempel Stockholms skärgård bygga där det egentligen är glesbygdsområden. Det är därför det är viktigt med landsbygdsområden och att få till det på ett bra sätt, för att man inte också ska landa fel i skärpningar i högexploaterade områden.

Så det är inte självklart att ni ställer upp på skärpningarna?

– Det vi kräver är att utredningens lättnader genomförs. Men vi säger inte nej till högexploaterade områden. Men om det genomförs nu eller senare har jag ingen synpunkter på. Men däremot har jag synpunkter på att liberaliseringarna genomförs nu.

Då kanske det förklarar varför det sticker lite i ögonen, utifrån Miljöpartiets perspektiv?

– Utredningens förslag ska genomföras. Det är det inte några synpunkter på det. Men det som är viktigt för oss är att lättnaderna och propositionen är lagd i tid. Sedan, de frågor som är hjärtefrågor för dem, det får de bestämma vilken takt de vill ta det i, säger Kristina Yngwe.

Beslutskedja: Översyn av strandskyddet

5/7
2019
30/11
2020
14/12
2020
15/12
2020
15/12
2020
14/1
2021
28/1
2021
3/5
2021
4/5
2021
7/7
2021
12/11
2021
23/11
2021
24/11
2021
22/3
2022
24/3
2022
19/5
2022
1/6
2022

Forrige artikel C:s skogsförhandlare: Budgetpåverkande reform kräver snabba beslut C:s skogsförhandlare: Budgetpåverkande reform kräver snabba beslut Næste artikel Överblick: Omröstning om Löfven – fortsatt strid mellan C och MP Överblick: Omröstning om Löfven – fortsatt strid mellan C och MP
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.