Skogsstyrelsens nya bedömning: Negativ utveckling för skogen

I höstas gjorde regeringen och Skogsstyrelsen olika bedömningar av utvecklingen i skogen. Nu följer Skogsstyrelsen i regeringens spår och ändrar sin bedömning av utvecklingen för miljömålet Levande skogar från neutral till negativ, enligt dokument som Altinget har tagit del av.

Riktningen för utvecklingen av miljön i skogen är inte längre neutral, utan negativ. Den bedömningen gör Skogsstyrelsen i årets uppföljning av miljömålet Levande skogar och som Altinget har tagit del av. Uppföljningen offentliggörs på onsdag, i samband med den årliga utvärderingen av samtliga miljömål.

"De åtgärder som vidtas gör skillnad och minskar de negativa effekterna i miljön, även om åtgärderna idag inte är tillräckliga för att undvika en negativ utveckling av miljötillståndet." skriver Skogsstyrelsen i sin analys.

Följer regeringens uppfattning

Att Skogsstyrelsen ändrat sin sammanlagda bedömning av miljötrenden i skogen, gör att myndigheten nu går i takt med regeringen. I höstens budgetproposition gjorde regeringen en bedömning som skilde sig från expertmyndighetens.

Generaldirektör Herman Sundqvist vill dock inte ställa upp på intervju eller ge några kommentarer om Skogsstyrelsens bedömning, utan hänvisar till efter den officiella presentationen på onsdag.

Det som Skogsstyrelsen lyfter fram i sin sammanfattning är bland annat

  • att den pågående avverkningen av kontinuitetsskogar "ger en stor negativ påverkan på skogslandskapets hotade arter".
  • att oregistrerade nyckelbiotoper avverkas i mycket större omfattning jämfört med registrerade.
  • att skada och grov skada på kulturlämningar från skogsbruket har ökat.
  • att myndigheten har mycket knappa resurser för att skydda skogar nedanför den fjällnära gränsen samt begränsade medel för att ens klara akuta skötselbehov av skyddade områden.

"Bekräftar det vi sagt"

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl anser att Skogsstyrelsens nya bedömning av trenden för miljömålet Levande skogar är helt riktig.

– Att utvecklingen för miljömålet Levande skogar nu är negativ bekräftar återigen det som vi länge sagt – den biologiska mångfalden i skogen är akut hotad. Det är bråttom att agera. Skogar med höga naturvärden måste skyddas och trakthyggesbruket måste ersättas med mer skonsamma brukningsmetoder. Den rådande skogspolitiken håller inte måttet, den måste ses över i sin helhet, säger Johanna Sandahl i en skriftlig kommentar till Altinget.

LRF ifrågasätter analysen

Magnus Kindbom, chef för LRF Skogsägarna, är av en helt annan uppfattning. Han ifrågasätter Skogsstyrelsens slutsatser.

– Det vi tittar på är framför allt Riksskogstaxeringen och indikatorerna för Levande skogar som visar på positiva trender. Skogsstyrelsens bedömning av Levande skogar stämmer inte med utvecklingen av de indikatorerna. Om indikatorerna för Levande skogar inte spelar roll måste man ställa sig frågan varför de används, säger han till Altinget.

Att Skogsstyrelsens bedömning av utvecklingen för Levande skogar med stor sannolikhet kunde komma att ändras, det visade de regionala uppföljningarna i december. Då gjorde Skogsstyrelsen regionalt bedömningen att utvecklingen vände nedåt i ytterligare tre av Sveriges största län, ett av dem Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten.

Anders Pettersson är näringspolitisk talesperson för allmänningsskogarna i Västerbotten. Han reagerar på den nya nationella bedömningen om att utvecklingen för miljömålet nu är negativ.

– Det är någonting fel med hela Levande skogar-idén. Vi sitter just nu och förhandlar om reservatsbildning för 60 000 hektar av våra skogar, i samma veva får man de här signalerna, säger han till Altinget.

Levande skogar – "en svulstig vision"

Även Magnus Kindbom kritiserar utformningen av målet Levande skogar, en återkommande kritik från LRF Skogsägarna. Vad skogsbruket än gör, så är målet ändå utom räckhåll, enligt honom. Anders Pettersson vill se en omformulering av målet.

– Det kommer aldrig att bli bra med den här målbeskrivningen, den måste formuleras om. Det går inte att ha en svulstig vision om att allt ska ordna sig och bevaras i all oändlighet, det måste gå att nå målen, säger han.

Leif Öster, skogsägare och tidigare expert i Skogsutredningen, lyfter också han behovet av att ha mål inom räckhåll.

– Jag tycker att staten ska besluta om ett antal delmål som är möjliga att nå och som alla leder mot Miljökvalitetsmålet Levande skogar, säger Leif Öster och påminner om de mål som skogsnäringen tagit fram tillsammans med Skogsstyrelsen:

– Skogsnäringen har ju själv satt upp 57 egna målbilder för god miljöhänsyn. Dessa målbilder är är bra och många av dem kan tjäna som mätbara mål i processen att nå Miljökvalitetsmålet.

Forrige artikel Sverige oroas över taxonomistress Sverige oroas över taxonomistress Næste artikel Kuylenstierna: Att täcka budgethål med EU-pengar är ingen storsatsning Kuylenstierna: Att täcka budgethål med EU-pengar är ingen storsatsning
Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Budgetbeskedet: Skogsstyrelsen hoppas slippa uppsägningar

Skogsstyrelsens får en rejäl anslagsökning i finansminister Svantessons budget vilket gläder såväl generaldirektören som branschorganisationen Skogsindustrierna. Men många myndigheter på miljöområdet får mer begränsade tillskott och alla branschorganisationer är inte glada.