Aktivera landets länsstyrelser nu, Karkiainen

Min bild är att landets länsstyrelser i mycket varierande grad har aktiverat sig med anledning av det ryska överfallet på Ukraina, ett överfall som innebär att miljontals människor är på flykt och att säkerhetsläget i Sveriges absoluta omgivning snabbt ändras i fel riktning. Det skriver riksdagsledamoten Anders Åkesson (C).

Har regeringen satt sin regionala organisation, landets 21 länsstyrelser i arbete med anledning av Ukrainakrisen?

Inventera samhället

Landets 21 länsstyrelser utgör den svenska statens civila beredskapsorganisation på regional nivå. Länsstyrelserna är ”staten” regionalt. Länsstyrelsernas uppdrag i samband med samhällskriser är att hantera uppkomna krissituationer och att bygga upp det civila försvaret.

Vi har goda erfarenheter av länsstyrelsernas arbete på området, nu senast då de regionalt samordnade kommunernas, regionernas och statens arbete med att hantera pandemin. Vi har tidigare sett motsvarande insatser till exempel i samband med stora skogsbränder.

Min bild i dag är att landets länsstyrelser i mycket varierande grad har aktiverat sig med anledning av det ryska överfallet på Ukraina, ett överfall som innebär att miljontals människor är på flykt och att säkerhetsläget i Sveriges absoluta omgivning snabbt ändras i fel riktning. Givetvis uppkommer då frågan: Varför har ännu ingen satt igång statens regionala organisation i syfte att inventera och organisera lätt förutsedda utmaningar för samhället?

I samband med riksdagens frågestund i början av mars månad frågade jag därför civilminister Ida Karkiainen (S): ”Med anledning av vår omvärldssituation, vilka konkreta uppgifter och uppdrag har regeringen med anledning av detta beslutat ge landets 21 länsstyrelser?”

Dra lärdom av covid-19

Av svaret att döma – som egentligen enbart innehöll en redovisning av länsstyrelserna generella roll i samhället – förstärktes mitt intryck av att regeringen då ännu inte aktiverat landets länsstyrelser. Med lärdom av covid-19 borde självklart detta redan skett så sent som en vecka efter det att Ryssland inlett en invasion av Ukraina.

Jag har nu följt upp min muntliga fråga med en skriftlig fråga till civilministern och hoppas givetvis att ett skriftligt svar ska vara mera uttömmande och visa att regeringen inte längre är så passiv.

Forrige artikel Försök inte kväsa debatten om svensk och finsk Natoansökan med prat om ”destabilisering” Försök inte kväsa debatten om svensk och finsk Natoansökan med prat om ”destabilisering” Næste artikel C: Risk för ängsliga tjänstemän med utvidgat tjänstefelsansvar C: Risk för ängsliga tjänstemän med utvidgat tjänstefelsansvar
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).