AF-reform i mål – så ska myndigheten arbeta

I dag, den 1 december, går reformeringen av Arbetsförmedlingen i mål. Det innebär förändringar i myndighetens uppdrag. Bland annat startas ett nytt arbetsmarknadspolitiskt program. ”Det var mycket som kom samtidigt”, säger Sofie Carlsson, handläggare på Arbetsförmedlingen. 

Arbetsförmedlingen får både nya och uppdaterade förordningar samt  lagstiftning som gäller från den 1 december. Totalt handlar det om cirka 25 regelförändringar för myndigheten. 

– När man jobbar på en myndighet så får man hela tiden uppdaterad reglering. Nu blev det väldigt mycket för oss. Det var mycket som kom samtidigt. Sen har vi varit medvetna om ungefär vad som skulle komma. Vi har jobbat med reformeringen av myndigheten de senaste fyra åren, säger Sofie Carlsson, kvalificerad handläggare på myndigheten och tidigare samordnare för förberedelsearbetet inför reformeringen av Arbetsförmedlingen, till Altinget.   

De största förändringarna handlar enligt Sofie Carlsson om två lagändringar. Möjlighet att byta information med leverantörer kring de arbetssökande och förändringar i offentlighets- och sekretesslagstiftningen.

Det tillkommer även två nya förordningar.  

– Den ena handlar om instruktionen till Arbetsförmedlingen, den som definierar vårt uppdrag. Sen är det förordningen om ett nytt arbetsmarknadspolitiskt program, Förmedlingsinsats.  

Ökade möjligheter till informationsutbyte

En av de nya lagändringarna som träder i kraft gör det möjligt för Arbetsförmedlingen att utbyta information med fristående aktörer. Det innebär att leverantörerna kommer kunna ta del av information som Arbetsförmedlingen har om den arbetssökande, men myndigheten kommer också kunna också få information om den arbetssökande från leverantören.  

– Det är gynnsamt på det sättet att då behöver inte den arbetssökande själv hela tiden förmedla informationen. I dag måste en arbetssökande bära sin historia hela tiden för det finns ingen möjlighet att byta information mellan olika aktörer som jobbar med samma arbetssökande, säger Sofie Carlsson.

– Det är definitivt en förbättring. Både från ett kundperspektiv, men också från ett effektivitetshänseende för både oss och leverantörerna. 

Ny instruktion

Arbetsförmedlingen har också fått en ny instruktion. Den senaste var från 2008. Men enligt Sofie Carlsson är de flesta ändringar kända sedan tidigare.  

– De senaste åren har Arbetsförmedlingen i sina regleringsbrev haft flera liknande uppdrag, till exempel utveckling av matchningstjänster och likvärdigt stöd och service. De är nu inflyttade i den här nya instruktionen.

Förmedlingsinsats startas

Myndigheten ska också starta upp det nya arbetsmarknadspolitiska programmet Förmedlingsinsats.  

– Innehållet i det här programmet ska vara tjänster som vi upphandlar via leverantörer. Målet är att den arbetssökande ska kunna få ett arbete eller påbörja en reguljär utbildning inom 12 månader.  

– Målsättningen gör också att det här riktar sig till en viss grupp av arbetssökande som ändå har möjlighet att inom ett år få ett arbete eller påbörja en utbildning. 

Den arbetssökande kommer inte behöva vara inskriven i något av Arbetsförmedlingens ramprogram, utan det ska vara bedömningen som styr om den arbetssökande är aktuell för programmet.  

– Vår plan är att vi ska kunna lansera programmet under våren. Vi måste utveckla den digitala infrastrukturen i vilka system det här ska fungera, vi måste utveckla arbetssätt och metoder för hur vi handlägger de här besluten.  

Forrige artikel Karin Karlsbro om avhoppet: ”Tråkigt att en kollega lämnar” Karin Karlsbro om avhoppet: ”Tråkigt att en kollega lämnar” Næste artikel EU-grupp åter till Stockholm – fortsätter granska SD-samarbetet EU-grupp åter till Stockholm – fortsätter granska SD-samarbetet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.