Bättre stöd till veteran från utlandstjänst

FÖRSVAR. Sverige ska bli bättre på att stötta den militära och civila personal som har delaktigt i internationella insatser. Riksdagen trycker därför på för att inrätta ett centrum för veteranfrågor.

I sitt beslut uppmanar riksdagen regeringen att granska hur ett sådant centrum ska skapas för att få en plattform för rehabilitering, stödsamtal, karriärväxling och forskning om utlandsveteraner.

Socialdemokraterna motsatte sig beslutet och anser att riksdagen borde invänta remissinstansernas och regeringens beredning av de förslag som veteranutredningen lagt fram för att ge stöd till dem som deltagit i insatser utomlands. Den utredningen, som presenterades förra våren, föreslog bland annat att en nationell veteranmyndighet ska inrättas med ett övergripande ansvar för veteranfrågor.

Utredaren själv, Allan Widman (FP), ordförande i försvarsutskottet, anser dock att det är bra att öka trycket i frågan. Flera av de veteransoldater som har delaktig i insatser utomlands ha farit illa och behöver stöd när de kommer hem, underströk Widman.

– Det är hög tid att denna kammare, som ensam har monopol på att skicka människor utomlands i väpnade insatser, tar sitt ansvar, sade Widman i debatten.

Forrige artikel Sjunkande förtroende för riksdagen Næste artikel Upphandling ska ge giftfria förskolor
Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Inte bara Försvarsmakten ska växa, utan också de övriga myndigheterna på försvarsområdet. Att hinna rekrytera är en utmaning, även om både FOI och Plikt- och prövningsverket säger sig vara populära arbetsgivare. ”Vi lyckas ganska bra”, säger FOI:s Jens Mattsson.