C har färre utländska riksdagskandidater än SD

KORTNYTT. Endast 10 procent av Centerpartiets riksdagskandidater har utländsk bakgrund. Det gör C till det riksdagsparti som har lägst procentuellt antal riksdagskandidater med utländsk bakgrund.

Statistiska Centralbyrån, SCB, har på uppdrag av Sveriges Radio tagit fram statistik över de totalt 6005 kandidater till riksdagen som partierna har anmält till Valmyndigheten inför valet 2018. SCB har i undersökningen samkört uppgifter från befolkningsregistret med Valmyndighetens lista över alla kandidater för att mäta andelen kandidater med utländsk bakgrund.

Bland de åtta riksdagspartiernas kandidater har 15 procent utländsk bakgrund. Måttet definieras i att man själv är född utanför Sverige eller har två föräldrar som är födda i ett annat land. Andelen är större än i förra valet, då det var 13 procent. 

Läs också: TEMA: Jämställdhet i riksdagen

Centerpartiet har 10 procent med utländsk bakgrund, och blir det riksdagsparti med lägst procent gällande invandrarrepresentation. Partiet följs av Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, båda med 11 procent. 

Centerpartiets partisekreterare, Michael Arthusson, kommenterar statistiken och menar att han istället för den procentuella andelen vill fokusera på antalet. 

– Centern har ju flest riksdagskandidater, nästan 900, och på årets lista finns 39 fler med utländsk bakgrund än vid förra valet, säger Michael Arthusson till Sveriges Radio. 

– Ser vi till exempel på hur många nya kandidater med utländsk bakgrund som har tillkommit sen 2014 så är Centerpartiet överlägset bäst bland alla riksdagspartier. Det kommer också in väldigt många med svensk bakgrund, det gör att andelen med utländsk bakgrund blir lägre, säger han. 

Läs också: Svårt för MP och KD att fylla listorna

Högst andel kandidater med utländsk bakgrund har Socialdemokraterna (20 procent), Miljöpartiet (18) och Vänsterpartiet (17). För Moderaterna är motsvarande siffra 16 procent medan Liberalerna har 13 procent med utländsk bakgrund bland kandidaterna. 

Forrige artikel C vill inrätta integrationsförskolor Næste artikel Kiruna får nya statliga jobb
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.