Här är KD:s nya lag till riksdagen

VAL. Flera riksdagspolitiker ligger bra till för att få fortsätta om KD klarar sig kvar efter valet. Men för enskilda namn kan det avgöras av i vilken valkrets partiledaren kniper mandatet.

Artikeln är från den 27 februari men är uppdaterad den 3 september 2018

Opinionsvinden har vänt för Kristdemokraterna och just nu ser det ut som att partiet får ytterligare fyra år i riksdagen. Om det blir så återstår frågan vilka ledamöter som får ta plats för partiet i riksdagen.

KD har fastställt sina riksdagslistor inför valet i höst. Altinget har sammanställt vilka kandidater som tar plats om det blir samma resultat som 2014. Det vill säga att KD får 16 mandat och att dessa fördelas över valkretsarna på samma sätt som i det senaste valet.

Flera får förnyat förtroende

Vid en sådan jämförelse kommer 11 av de nuvarande ledamöterna att få förnyat förtroende. Tre ledamöter (Emma Henriksson, Aron Modig och Lars-Axel Nordell) aviserade tidigt att de inte ställer upp för omval. En fjärde, Penilla Gunther, drog tillbaka sin kandidatur efter Aftonbladets granskning av hennes resekvitton. En som trots kandidatur däremot inte kommer in i Altingets sammanställning är Désirée Pethrus, som suttit i riksdagen sedan 2006. En fjärdeplats i Stockholms kommun räcker inte för att knipa ett av de två mandaten.

Var partiledaren hamnar avgör

Det som dock gör jämförelsen knepig är att toppnamnen Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson står på listor i flera valkretsar. Där fungerar det så att de får ett mandat i den valkrets där de får högsta procentuella andelen personröster. I valet 2014 fick Göran Hägglund därför ett mandat i Hallands valkrets. Men det var nära att han i stället hamnade i Göteborg eller Stockholms kommun.

Eftersom varken Busch Thor eller Adaktusson står på listan i Halland har vi i den här sammanställningen gett dem mandat i Göteborg och Stockholms kommun. Om så skulle bli fallet snuvas Göteborgs Hampus Hagman på en riksdagsplats. Men han tror att han har goda chanser

– Jag tror att jag har goda chanser att komma in. Men det är ju upp till väljarna. Det är ingen som äger mandatet, säger han till Altinget.

Nagelbitare

En som däremot inte är rädd för att förlora “sitt” mandat till partiledaren är nykomlingen i sammanhanget, Hans Eklind i Örebro.

– Nej det tror jag inte. Det är otroligt att hon skulle ha något med vårt mandat att göra. Uppsala ligger ju väldigt nära till, säger han till Altinget.

Det skulle i sådant fall drabba riksdagsledamoten Mikael Oscarsson som står på andra plats i Uppsala, efter Ebba Busch Thor.

Vilka som kommer att få mandaten kan bli en nagelbitare. En som ligger på gränsen är Camilla Brodin i Stockholms län. Hon står på femte plats på länets riksdagslista. I valkretsen har KD i dag 3 mandat. Men före sig på listan har hon bland annat Adaktusson och Busch Thor vilket ökar hennes möjligheter.

– I och med att Ebba och Lars finns på väldigt många listor så finns det en risk att de väljs in i andra valdistrikt. Det kan man i dagsläget inte veta. Jag är superglad om jag skulle komma in. Men jag tror på det bästa laget och att försöka se till att få så många som möjligt för partiet. Sedan spelar det mindre roll varifrån Ebba blir invald, säger Brodin, till Altinget.

Alliansens resultat spelar in

Vilka som eventuellt tar plats för KD styrs också av hur bra det går för Alliansen som helhet. Om partiet tar plats i en regering så kommer flera namn troligen att hamna på ministerposter. Vilket då gör att namnen närmast efter dem på listan ersätter dem i riksdagen.

Också personval kan bli avgörande.

– Även om jag står som toppnamn är det ingen garanti för det kan ju vara någon som kryssar sig förbi. Det tänker jag se till så att det inte blir så, säger Hans Eklind.

Plan B

Camilla Brodin är förstanamn också i Täby kommun. Hampus Hagman står också på kommunlistan i Göteborg, men en bit ned. Hans Eklind kandiderar bara till riksdagen. Det återstår att se om Eklind, Hagman och Brodin tar plats i riksdagen. Men vad som redan står klart är att de alla är sugna på det.

– Jag är astaggad, jag vill verkligen komma in. Jag planerar för att sitta i riksdagen och har ingen plan B, säger Hagman.

– Jag är riktigt taggad. Jag har egentligen världens bästa jobb men jag tror att det här kan vara otroligt meningsfullt att göra under 4 år. Blir det ingen riksdagsplats innebär det att jag jobbar vidare som församlingsherde, säger Hans Eklind.

– Partiet ska få så många röster som möjligt. Sen om det blir att jag kommer sitta i riksdagen eller kommunen, det är helt upp till väljarna, säger Brodin.

Forrige artikel Tidigare polismästare och fackboss på FI:s riksdagslista Tidigare polismästare och fackboss på FI:s riksdagslista Næste artikel Fullt med kvinnor och veteraner på V:s riksdagslistor Fullt med kvinnor och veteraner på V:s riksdagslistor
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.