Krysskamp inom M i flera valkretsar

LISTOR. Moderaterna ser ut att få ett gäng nya ansikten i riksdagen efter valet. Men flera av de petade namnen har inte gett upp kampen. Så personkryssen kan bli avgörande.

Artikeln publicerades först den 17 maj men har uppdaterats den 3 september.

Provvalen har ägt rum, nomineringskommittéer och stämmor har sagt sitt och listorna till höstens riksdagsval är spikade. Resultatet är en blandning av gammalt och nytt. Om M skulle få samma resultat som vid valet 2014 kommer 29 nya riksdagsledamöter att bilda riksdagsgrupp tillsammans med 55 nuvarande ledamöter.

Flera riksdagsledamöter väljer att tacka för sig. Samtidigt som ett antal vill fortsätta, men har placerats utanför valbar plats. I Stockholms stad hamnade exempelvis riksdagsledamoten Dag Klackenberg först på plats 18 och i Jönköping petades Sotiris Delis från valbar plats. De båda valde därefter att inte kandidera.

Värmländsk kamp

Men det finns också exempel på riksdagsledamöter som petats ned på listorna men som ändå inte gett upp hoppet. En av dessa är Christian Holm Barenfeld i Värmland. Han står först på plats 4 i en valkrets där Moderaterna 2014 bara fick två mandat.

– Det är väl ingen hemlighet att jag ohyggligt gärna hade stått högre placerad, säger Holm Barenfeld till Altinget.

Han kommer att driva en personvalskampanj och hoppas att det ska få honom vald till en fjärde mandatperiod i riksdagen. Och situationen är inte ny. Holm Barenfeld, då också som sittande riksdagsledamot, stod nämligen på plats 3 i förra valet men lyckades kryssa sig in.

– Uppenbarligen har de värmländska moderatväljarna ett starkt stöd för mig, säger han.

Läs också: Nya mandatregler ska göra valet mer proportionellt

En av dem han ska ta sig förbi är Marléne Lund Kopparklint, kommunalråd i Karlstad, som står på plats 2 i valkretsen. Hon vill till riksdagen för att kunna jobba på en mer övergripande nivå med frågor hon drivit i kommunen.

– När man har jobbat med politik på kommunal nivå ser man också vilka områden man skulle vilja utveckla på nationell nivå, säger hon till Altinget.

Hur hennes chanser att komma in vill hon däremot inte spekulera kring.

– Jag kommer att bedriva en personvalskampanj sedan får väljarna avgöra om de vill ha mig, säger hon.

Petningar i Västergötland

I Västergötland är det flera namnkunniga riksdagsledamöter som får lämna eller som ligger skrynkligt till. Mikael Cederbratt, som suttit i riksdagen sedan 2006, flyttades ned av nomineringsstämman och valde därefter att inte kandidera. Lika länge har Lars-Arne Staxäng varit riksdagsledamot. Han kandiderar, men måste lita till personkryss för att komma in. Det samma gäller Moderaternas skattepolitiska talesperson Cecilia Widegren som i nuläget inte är på valbar plats, men som har erfarenhet av personkryss. Hon kryssades in i riksdagen redan 2002 och fick flest kryss i valkretsen även 2006, 2010 och 2014.

08:orna

Även i Stockholms stad och i Stockholms län finns det riksdagsledamöter som ligger knöligt till för att bli omvalda. Fredrik Schulte och Amar Adin ligger båda på gränsen för att bli omvalda. Tina Ghasemi Liljekvist skulle ramla ur om det blir samma resultat som 2014.

Förutom personval kan deras riksdagsplatser eventuellt räddas av att flera namn som står framför dem är aktuella för att bli ministrar i en eventuell alliansregering efter valet. Bland dem som återfinns över riksdagsledamöterna på listan finns bland annat det tidigare borgarrådet Kristina Axén Olin, som gör politisk comeback. Ett annat namn är kommunalrådet i Sundbyberg, Josefin Malmqvist.

– Jag har försökt att inom befintlig lagstiftning och ramar försökt forma vår politik kommunalt. Men det finns saker som vi fortfarande inte kan göra på kommunal nivå, där den nationella lagstiftningen sätter begränsningar. Därför vill jag ta med mig kommunperspektivet och återta arbetslinjen till riksdagen, säger Malmqvist till Altinget.

På plats 15 i Stockholms län finns också ett annat välkänt namn, artisten Richard Herrey. Hans chanser ser inte heller helt tokiga ut. Antingen att ta sig in via personkryss eller om personer före på listan blir ministrar.

Fokus på kommunen

I Hallands valkrets, där M fick 3 mandat 2014, har två av de nuvarande ledamöterna, Michael Svensson och Jenny Peterson, hamnat utanför topp 3. Michael Svensson, som står på plats 4, har efter Aftonbladets granskning av riksdagsledamöternas resekvitton valt att inte kandidera. Tidigare hade han planer på att bli Falkenbergs starke man.

– Jag står etta på vår lista i Falkenbergs kommun. Om vi blir största borgerliga parti så blir jag kommunstyrelsens ordförande och blir vi det så väljer jag Falkenberg även om jag skulle kryssa mig in i riksdagen, sade han till Altinget, i maj.

Läs också: Så blir de nya valsedlarna

Han menade att anledningen till att han flyttats ned på listan var av geografiska skäl. Ett resonemang han tycker var lite märkligt. Även om han menade att de som står på plats 2 och 3 är “dugliga kandidater” så menade han att riksdagserfarenheten tar tid att bygga upp och att det ibland saknas förståelse för det i landets nomineringskommittéer.

– Jag blev inte besviken men jag tycker alltid att man ska gå efter kvalitetsskäl. Vad har man gjort, vad vill man göra och hur har man skött uppdraget. Sedan i andra hand kan man gå efter ålder, kön och geografi, sade han.

Hyllar MP

Att byta riksdagsledamöter för ofta menar Svensson gör att man riskerar att kraft och kunskap i riksdagsarbetet minskar. Samtidigt som han menar att det också är problematiskt om ledamöter sitter för länge.

– Jag tycker inte att man ska ha riksdagsledamöter som sitter 18 eller 22 år. Miljöpartiets tanke att man inte får sitta mer än 12 år är inte så tokig.

Läs också: Landstingspolitiker: Gör som vi – spräng blockgränsen

På frågan om han var bitter för att han flyttats ned svarade han snabbt.

– Inte det minsta. Det visste jag redan som 16-åring när jag engagerade mig i MUF att sådant händer och måste också hända, att det blir konkurrens om de politiska uppdragen som finns. Jag jobbar hårt på att vi ska se oss som ett lag. Politiken, inte minst inför ett val lockar tyvärr fram de sämsta sidorna hos en del människor. Bitterhet, missunnsamhet och revirtänkande och så ska vi inte ha det, sade han.

Forrige artikel Centerveteraner kämpar för riksdagsöverlevnad Centerveteraner kämpar för riksdagsöverlevnad Næste artikel Varannan MP-ledamot vill inte fortsätta i riksdagen Varannan MP-ledamot vill inte fortsätta i riksdagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.