Kända namn vill in i riksdagen – flera ställer inte upp för omval

Samhällsdebattören Rebecca Weidmo Uvell kandiderar för Moderaterna. Den tidigare korrespondenten Johanne Hildebrandt står på Liberalernas lista i Sörmland. Samtidigt är det ett tiotal riksdagsledamöter som redan nu avböjt omval.

Det är fortfarande över ett år kvar till riksdagsvalet 2022. Men redan nu har kampen om en plats på listorna börjat. En som vill ta steget in i riksdagen är opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell. Hon har bestämt sig för att försöka ta en plats på riksdagslistan för Moderaterna i Stockholms stad, skriver Dagens opinion.

Tidigare har Weidmo Uvell varit slöseriombudsman och gör fortfarande egna granskningar av politiken. Det vill hon fortsätta med i riksdagen.

– Ge mig tillgång till riksdagens utredningstjänst och jag kommer att kunna hitta ännu fler märkligheter och systemfel. Det vore en dröm. Efter att ha varit en av högerns stora opinionsbildare i åtta år är det dags att påverka systemet inifrån. Att vara den som stiftar lagarna och ha möjlighet att förverkliga en del av de förslag jag drivit i åratal, säger hon till tidningen.

Liberal krigskorre

En annan profil som redan nu står på en riksdagslista är journalisten Johanne Hildebrandt. Hon kommer att stå som andra namn efter partiledaren Nyamko Sabuni på Liberalernas lista i Södermanland.

– Jag är mycket glad, stolt och hedrad över detta förtroende. Liberalernas kloka, genomtänkta politik är viktigare än någonsin så för mig är det ett privilegium att kämpa för partiet och väljarna, säger Johanne Hildebrandt i ett pressmeddelande.

Hildebrandt arbetade länge som krigskorrespondent och är ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Hon värvades som politisk expert av Liberalerna redan våren 2020.

Tuff väg

Men trots en till synes bra listplacering är det en lång väg till riksdagen. För det första måste Liberalerna klara fyraprocentsspärren för att det ens ska bli aktuellt. Sedan gäller det att Nyamko Sabuni, som troligen kommer stå på flera listor, väljs in i en annan valkrets.

Men även om båda de delarna faller på plats kan det bli tufft för Hildebrandt. I förra valet fick nämligen ingen liberal från Sörmland en riksdagsplats.

Lediga platser

Samtidigt finns det positiva nyheter för eventuella riksdagsaspiranter. Flera av de nuvarande har nämligen redan nu aviserat att de inte ställer upp för omval.

Altinget har tidigare rapporterat att de moderata riksdagsledamöterna Annicka Engblom, Marta Obminska och Lars Hjälmered kommer att lämna riksdagen 2022. Det gör också Jan R Andersson (M), ledamot i försvarsutskottet.

– Jag är inne på min fjärde mandatperiod. För ett och ett halvt år sedan blev jag pappa och därför känns det inte som rätt läge att befinna mig mycket i Stockholm eller att resa mycket. Jag vill tillbringa mer tid hemmavid, har han tidigare sagt till Vimmerby tidning.

Nya M-besked

Samtidigt meddelar ytterligare två moderater att de är färdiga med riksdagen efter nästa val. Det rör sig om Katarina Brännström från Kronoberg och Anders Hansson från Skåne som båda kom in i riksdagen 2006.

– Det är inte ett så lätt beslut. Jag älskar det jag gör men allt har ett slut och jag är så nöjd. Efter mer än 30 år i politiken vill jag varva ner rejält och själv kunna styra min tid, säger Brännström till Vxonews.

– Jag vill sitta så länge det är roligt och jag har något att ge. Nu börjar jag sloka lite, och då är det dags att göra något annat, säger Hansson till Sydsvenskan.

Stundande kommunkamp?

Anders Hansson har däremot siktet inställt på kommunpolitiken. Redan 2014 var han med i en kamp om att bli kommunalråd i Vellinge, Moderaternas starkaste kommun. Men den gången fick han ge sig för Carina Wutzler. Men han utesluter inte att det kan bli aktuellt nu åtta år senare.

– Om medlemmarna och väljarna vill att jag påtar mig det ansvaret så kan jag mycket väl tänka mig det, säger han till Sydsvenskan.

Det nuvarande kommunalrådet Wutzler har dock inga planer på att lämna.

– Jag fortsätter gärna och ämnar ställa upp som kommunalråd även nästa mandatperiod, säger hon till tidningen.

Tunga C-avhopp

Även Centerpartiet har flera profiler som inte ställer upp för omval. Det rör sig om partiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström, miljö- och jordbruksutskottets ordförande Kristina Yngwe, den utbildningspolitiska talespersonen Fredrik Christensson, partiets miljöpolitiska talesperson Magnus Ek och Johanna Jönsson, talesperson för psykisk ohälsa.

Liberalt avhopp

Även kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) har redan aviserat att han inte ställer upp för omval. Nylander är en riktig riksdagsveteran. Han kom in första gången redan år 2000 och har suttit i riksdagen oavbrutet sedan 2002. 

Beskedet att han inte ställer upp för omval kom efter Liberalernas beslut i regeringsfrågan där Nylander stod på den förlorande sidan.

I en intervju med Altinget i oktober 2020 stängde också 87-åriga Barbro Westerholm (L), som suttit i riksdagen i 25 år, dörren för en fortsättning.

– Jag har en del annat som jag vill få klart innan jag lägger ihop ögonen. Så jag hinner nog inte, sade hon då.

Forrige artikel Skogs-gd: ”Olyckligt om det inte blir något av Skogsutredningen” Skogs-gd: ”Olyckligt om det inte blir något av Skogsutredningen” Næste artikel Överblick: Löfven har fått vaccin och M vill halvera antalet långtidsarbetslösa Överblick: Löfven har fått vaccin och M vill halvera antalet långtidsarbetslösa
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.