S tappar 444 års riksdagserfarenhet

VAL. Socialdemokraterna har en tradition av riksdagsledamöter som sitter länge. Även i 2018 års val är det fullt med ministrar och riksdagsledamöter på listorna. Men en hel del av veteranerna tackar för sig.

Artikeln är från den 25 maj men uppdaterad den 3 september.

Socialdemokraternas listor andas erfarenhet av riksdagsplatser och ministererfarenhet. I 25 av de 29 valkretsarna toppas listorna av nu sittande riksdagsledamöter eller ministrar. I de 4 valkretsar där så inte är fallet finns det gott om riksdagsledamöter som också ligger på valbar plats.

Om S skulle få samma resultat som i valet 2014, 113 mandat fördelat över samtliga valkretsar, skulle 87 av dessa platser gå till nuvarande ministrar/ledamöter. Det vill säga nästan 8 av 10 riksdagsledamöter för partiet. Men det finns följaktligen också nykomlingar. Många av dessa ges chansen för att veteraner i valkretsen inte ställer upp för omval.

400 år av erfarenhet lämnar

I Kalmar lämnar ålderspresidenten (den ledamot som suttit längst i riksdagen) Krister Örnfjäder riksdagen efter 25 år. Det öppnar för kommunalrådet Thomas Kronståhl. I Västra Götaland östra hamnar två nykomlingar högt på listan då talmannen Urban Ahlin och Monica Green (båda med 24 år i riksdagen) lämnar. Och det finns fler veteraner som tackar för sig. Följande ledamöter som inte kandiderar har suttit minst fyra mandatperioder i riksdagen för S:

  • Susanne Eberstein (24 år)
  • Raimo Pärssinen (20 år)
  • Kent Härstedt (20 år)
  • Leif Jakobsson (20 år)
  • Yilmaz Kerimo (20 år)
  • Lennart Axelsson (18 år)
  • Jonas Gunnarsson (18 år)
  • Catharina Bråkenhielm (16 år)
  • Agneta Gille (16 år)
  • Peter Johnsson (16 år)
  • Helene Petersson (16 år)

Därtill kommer ett gäng med personer som suttit i 1-12 år i riksdagen. Sammantaget tappar Socialdemokraterna 444 års riksdagserfarenhet.

Veteran hänger på gärdsgården...

En veteran som ställer upp är Socialdemokraternas gruppledare i EU-nämnden Marie Granlund (24 år i riksdagen) men hon kan få det tufft att komma in. Hon står nämligen först på plats 4 i Malmö. En valkrets där S bara fick 3 mandat 2014.

– Vad ska man säga... Det är som det är. Klart det inte är roligt att förlora, sade Granlund till Sydsvenskan i samband med petningen.

Listan i Malmö toppas av regionrådet Joakim Sandell. Han vill till riksdagen för att driva malmöfrågor i rikspolitiken. Särskilt brinner han för sjukvårdsfrågorna men han är samtidigt medveten om att det kan vara andra frågor han får ägna sig åt i riksdagen.

– Som nyvald riksdagsledamot kommer jag inte ha möjlighet att välja och vraka bland utskottsplatserna. Utan jag hoppas att jag får ett intressant utskott och där ska jag göra mitt bästa för att maximera socialdemokratiskt inflytande, säger han till Altinget.

När det gäller nedflyttandet av Marie Granlund menar Sandell att man helt enkelt får förhålla sig till den ordning medlemmarna satt på listan. Men han hoppas att Socialdemokraterna i Malmö ska göra ett så pass bra val att det genererar 4 mandat.

– Min förhoppning är att vi ökar i valet och jag hoppas att Marie kommer att sitta kvar, säger han.

Ledamot petas

En ledamot som i likhet med Granlund gärna skulle fortsätta i riksdagen är Petra Ekerum i Västra Götalands västra. Men hon petas helt från listan och hon vet heller inte riktigt varför.

– Jag har inte fått någon förklaring. Från valberedningen fick jag heller ingen information innan listorna kom ut till distriktsstyrelsen, säger hon till Altinget.

Hon utesluter inte att kandidera igen någon gång i framtiden men säger att hon nu måste smälta det som hänt. Hon kom in i riksdagen i januari 2017 då hon ersatte Jan-Olof Larsson som då lämnade efter 15 år i riksdagen. Att hon nu petas efter så kort tid beklagar hon.

– Jag vill inte vara bitter men det är tråkigt att man inte fått chansen. När jag ändå kommer ha varit här i två år känns det lite som slöseri att man puttar ut en ung ensamstående mamma för någon annan i 40-50-årsåldern bara för att, säger hon.

Ungt blod in

En av de veteraner som försvinner är Raimo Pärssinen som suttit i riksdagen sedan 1998, senast som ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Han var inne en sväng i riksdagen som ersättare redan 1992, samma år som Kristoffer Lindberg från Bollnäs föddes. I och med att Pärssinen inte kandiderar ser chanserna goda ut för kommunpolitikern Lindberg att bli Gävleborgs fjärde ledamot efter valet.

– Jag vill till riksdagen för att jag vill vara med och påverka den nationella politiken. Som kommunpolitiker är man med och formar människors vardag men rikspolitiken ger förutsättningarna för att skapa framtidens samhälle, säger han till Altinget.

Kristoffer Lindberg är bland de yngsta som står på valbar plats i Socialdemokraterna. Han menar att det är viktigt med en bred representation såväl geografiskt som åldersmässigt.

– Det är såklart väldigt viktigt att unga människor finns representerade men jag tycker att det är lika viktigt att det suttit människor länge i riksdagen och är erfarna.

 

Forrige artikel SD möblerar om rejält på riksdagslistan SD möblerar om rejält på riksdagslistan Næste artikel Ali Esbati (V): Öka statens budget med 140 miljarder för satsningar på välfärd  Ali Esbati (V): Öka statens budget med 140 miljarder för satsningar på välfärd 
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.