M: Dubbelt upp för försvaret

SÄKERHET. Moderaterna vill dubbla försvarsanslagen på tio år så att försvarsutgifterna når 2 procent av BNP.

På onsdagen meddelade partiledaren Anna Kinberg Batra och partiets försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark att man vill öka försvarsanslagen rejält de kommande tio åren.

– I princip är det en fördubbling jämfört med nu, sade Kinberg Batra

Hans Wallmark menar att 2 procent i relation till BNP är en rimlig nivå och som även är målet för länderna som är med i Nato. Moderaternas linje är att Sverige ska gå med i Nato.

Det här vill partiet satsa på åren 2018-2020:

  • IT-säkerhet
  • Psykologiskt försvar
  • Förstärkning av markstridskrafterna genom beslut om att börja bygga upp en tredje armébrigad i Skåne. En ökning av numerären i Hemvärnet bör inledas samt att samtliga Archerpjäser bör behållas och förbandssättas.
  • Luftförsvarsförmågan bör förstärkas genom ett tidigarelagt införande av luftvärn med medellång räckvidd. Beslut bör tas om anskaffning av ny luftburen sensorförmåga. Beslut bör tas om att behålla ett antal Jas C/D för att bättre kunna klara av införandet av Jas E.

Det här vill partiet satsa på åren på medellång sikt, 2021-2025:

  • Beslut om nya förbandsorter och utökning av befintliga förband och enheter. Prioriterad verksamhet är exempelvis ny flygflottilj i Uppsala, upprättande av amfibieregemente i Göteborg, samt förstärkning av stridsgruppen på Gotland.
  • Prioriterade materielprojekt att överväga är exempelvis ytterligare ubåtar, ny generation av ytstridsfartyg samt luftvärn för ytstridsfartygen och analys av behovet av långräckviddigt luftvärn.
  • Fortsatt arbete för att stärka totalförsvaret och samhällets motståndskraft för att kunna garantera samhällets funktionalitet i kris och krig – fokus läggs på exempelvis energisäkerhet, fungerande styrningsfunktioner (regering, riksdag, myndigheter med flera), vatten- och livsmedelsförsörjning, sjukvård, transporter och infrastruktur.

Forrige artikel Jakten inledd på 216 björnar Næste artikel Rödgröna går fram i DN/Ipsos
Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Inte bara Försvarsmakten ska växa, utan också de övriga myndigheterna på försvarsområdet. Att hinna rekrytera är en utmaning, även om både FOI och Plikt- och prövningsverket säger sig vara populära arbetsgivare. ”Vi lyckas ganska bra”, säger FOI:s Jens Mattsson.