Regeringsbeslut: Arvsfonden kan dela ut mer pengar framöver

Under de tre kommande åren ökar pengarna som Allmänna arvsfonden kan dela ut, från 1,6 miljarder till 2,0 miljarder.

Sedan den 1 juli 2021 är det regeringen som beslutar om hur mycket pengar Allmänna arvsfonden ska dela ut följande år. Regeringen ska dessutom ge en prognos för de två kommande åren.

Som föreslaget

Regeringsbeslutet för 2024–2026, som Altinget begärt ut, går i linje med Kammarkollegiets förslag från slutet av augusti. Där skrev de att förslaget baseras på en prognos över det framtida söktrycket. Ett par faktorer gör prognoserna svåra, påpekade de.

Ökat söktryck

”Vi förväntar oss å ena sidan att förändringarna i ny lag (2021:401) om Allmänna arvsfonden kommer att leda till en ökning av antal projekt, framför allt när ansökningarna som avser den nya målgruppen äldre är av sådan kvalitet att de uppnår samma bifallsfrekvens som ansökningar som avser övriga målgrupper. Å andra sidan ser vi att de lägre ansökningsnivåerna 2022 till följd av coronapandemin ännu inte har återhämtat sig.”

När den nya lagen om Allmänna arvsfonden antogs 2021, tillkom personer över 65 år som målgrupp. Enligt lagen får högst en tiondel av de tillgängliga medlen fördelas till verksamheter som riktar sig till äldre personer. I regeringens skrivelse från i juni, framgår att det är fyra procent av medlen som når de äldre.

{{toplink}}

Dessutom utökades de 12 prioriterade områdena med ett 13:e – främja arbete med att stödja brottsoffer. Tidöavtalet innehöll en skrivning om att ”arvsfondens medelsfördelning ska förändras till att bland annat kunna omfatta brottsofferarbete”.

Beslutskedja: En översyn av regelverket för Allmänna arvsfonden

28/1
2021
23/3
2021
26/5
2021
30/6
2021
17/11
2023

Forrige artikel Regeringen: Staten ska dela risk för ny kärnkraft Regeringen: Staten ska dela risk för ny kärnkraft Næste artikel Fritzon toppar Socialdemokraternas EU-lista – Danielsson tvåa Fritzon toppar Socialdemokraternas EU-lista – Danielsson tvåa