Socialministern vill ha ett IPCC för antibiotikaresistens

I höst håller FN:s generalförsamling högnivåmöte om antimikrobiell resistens. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill se konkreta resultat. ”En viktig sak tror jag är att etablera en panel som kan följa utvecklingen på ett tydligt sätt, motsvarande IPCC på klimatområdet”, säger han till Altinget.

I två dagar har beslutsfattare, läkemedelsföretag och organisationer samlats på Malta inom ramen för Global Leader Group för att diskutera antimikrobiell resistens, AMR och antibiotika. Mötet är en förberedelse inför höstens FN-möte och syftet är att ta fram en faktabas för att komma framåt i arbetet.

Den svenska regeringen representerades av Jakob Forssmed och Malin Grape, Sveriges ambassadör för arbetet mot antimikrobiell resistens. 

– I stora delar av den rika världen så är ju problemet överkonsumtion och oreglerad antibiotikaanvändning, medan man i många fattigare länder inte har tillgång till antibiotika överhuvudtaget. Det är svårt att minska något som man inte har tillgång till samtidigt som man heller inte har en utbyggd hälsovård på ett bra sätt, säger Jakob Forssmed till Altinget.{{toplink}}

För att få perspektiv på frågan vill han se en mellanstatlig panel, motsvarande FN:s klimatpanel IPCC, som kan följa forskningen ur flera aspekter.

– En annan viktig sak är att åstadkomma mål, både när det gäller ansvar för användning i termer av att det ska användas när det finns indikation och att det är rätt typ av antibiotika. Det behövs också mål för att hela världen ska ha en rimlig tillgång till antibiotika och vaccin och grundläggande sanitet, säger Forssmed.

EU-gemensamma mål

Under det svenska EU-ordförandeskapet i fjol enades EU-länderna om gemensamma mål för minskad antibiotikaanvändning, där varje land fick individuella mål som ska vara uppfyllda till 2030. Men om EU kommer att driva på som en part under högnivåmötet i höst är inte givet. 

– Det återstår att se hur väl vi kan koordinera oss i EU-sammanhanget. Det var ju ett väldigt stort framsteg att kunna få alla länder att skriva under på minska användning. Men globalt, om man ska tänka sig att man ska reducera användningen med 20 procent, då behöver ju vissa länder få öka sin användning säger Jakob Forssmed, som tycker att det finns stora paralleller med klimatfrågan och olika länders förutsättningar.

– Vissa länder har en enorm överanvändning och säljer antibiotika över disk utan recept. Det gäller faktiskt väldigt många. Även höginkomstländer säljer antibiotika receptfritt.

Hur ser du på möjligheten att får generalförsamlingen att anta mål, just ur det globala perspektivet med olika tillgång till antibiotika?

– Det är svårt att förutsäga nu, men jag tror att man ska sikta högt här. Det är inte säkert att man går hela vägen fram på alla områden och då tror jag att det är viktigt att man i höst ändå kan enas om att vi ska sätta mål.

Att mötet hålls på Malta beror på att Malta och Barbados är de två länder som ska få ihop processen kring den politiska deklaration som väntas komma vid FN-mötet. Ytterligare ett möte ska hållas i Stockholm i maj.

Forrige artikel Kullgren väntar sig inga applåder från miljörörelsen Kullgren väntar sig inga applåder från miljörörelsen Næste artikel Universitetens expansion utmanar studenter och lärare Universitetens expansion utmanar studenter och lärare
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.