Stöd mot sjukfall används inte

SJUKSKRIVNINGAR. Få arbetsgivare är intresserade av det särskilda stöd som infördes den 1 april i år för att hjälpa dem att ta sitt ansvar för rehabilitering av anställda. Stödet är upp till 7 000 kronor för att utreda vilka åtgärder som behövs på arbetsplatsen för att den som riskerar att bli sjuk ska kunna jobba kvar, eller för att en anställd som är sjuk ska kunna komma tillbaka.

Av de 30 miljoner kronor som är avsatta för stödet har Försäkringskassan betalat ut bara en fjärdedel: 7,8 miljoner kronor.

Det mesta av stödet har gått till kommuner och landsting för utredning av anpassning av kvinnors arbete. Totalt har 293 arbetsgivare fått stöd för insatser för 2 283 kvinnor och 670 män.

Försäkringskassan har i sitt budgetunderlag till regeringen räknat med att det behövs 50 miljoner kronor till arbetsplatsnära stöd nästa år och 100 miljoner kronor per år därefter.

 

Pressmeddelande från Försäkringskassan

 

 

Forrige artikel Regeringen oroar sig för medborgarnas elräkning Næste artikel Parlamentet röstar om Juncker senare i veckan
Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Inte bara Försvarsmakten ska växa, utan också de övriga myndigheterna på försvarsområdet. Att hinna rekrytera är en utmaning, även om både FOI och Plikt- och prövningsverket säger sig vara populära arbetsgivare. ”Vi lyckas ganska bra”, säger FOI:s Jens Mattsson.