Svantesson vill diskutera fri hyressättning med SD

Finansminister Elisabeth Svantesson är tydlig med att regeringen kommer att ha en diskussion med Sverigedemokraterna om att införa fri hyressättning i nyproduktion. ”Vi är inte i hamn än med den frågan, men jag utesluter inte att vi kommer dit”, säger hon. 

Finansminister Elisabeth Svantesson säger att hon vill se fri hyressättning i nyproduktion för att få till en bättre fungerande bostadsmarknad. 

– Fick jag bestämma alldeles själv så skulle jag redan i morgon införa fri hyressättning i nyproduktion naturligtvis, säger hon på Bostadsdagens seminarium i Stockholm.

Samtidigt konstaterar hon att det inte finns en majoritet i frågan och att regeringens realitet innebär att man inte kan få igenom alla åtgärder. 

Sverigedemokraterna har tydligt sagt att de inte är intresserade av en sådan reform. De ser det som ett steg mot marknadshyra vilket de tror skulle missgynna bostadsmarknaden. Men de har samtidigt sagt att det är en fråga man är beredd att diskutera med regeringspartierna.   

Moderaterna med på tåget

Liberalerna sa redan i december att man vill att regeringen så snart som möjligt inleder förhandlingar i frågan. Nyligen gick även Kristdemokraterna ut med samma krav. Moderaterna, som visserligen vill se fri hyressättning, har tidigare uttalat sig mer avvaktande i frågan om hur man ska gå vidare. Nu är även Svantesson tydlig med att man är beredd att diskutera. 

– Nu pågår det utredningar inom bostadspolitiken och det tillsammans med fri hyressättning för nyproduktion kommer ju vara en fortsatt diskussion och förhandling mellan våra partier, säger Elisabeth Svantesson till Altinget. 

Vad är ni beredda att ge dem i en förhandling för att få igenom det?

– Det är en diskussion vi har tillsammans med våra partier. Men i grund och botten så ser ju alla ett behov av fler bostäder. Vi ser ett behov av en bättre, mer välfungerande bostadsmarknad och jag är övertygad om att det (fri hyressättning, reds anm.) är en del av det.

Hon skickar också signaler om att hon har ett visst hopp om möjligheterna framåt. 

– Vi är inte i hamn än med den frågan, men jag utesluter inte att vi kommer dit, säger hon. 

Väntar med höjt bolånetak

Fri hyressättning inte den enda åtgärden finansministern ser som viktig i bostadspolitiken. Hon poängterar att regeringen också måste göra verkstad och få effekt av de utredningar man tillsatt och börjat genomföra. Bland annat åtgärder för att förenkla byggandet och de åtgärder som handlar om att frigöra mer mark. 

När det gäller frågan om det höjda bolånetaket, förslaget som regeringen presenterat men som Finansinspektionen sågat, säger Svantesson att det i dagsläget inte är aktuellt med några åtgärder innan det att utredningen om makrotillsyn presenteras senare i höst. 

– Nu är det ju inte så många månader kvar tills utredningen ska leverera resultat. Så i grund och botten så är min inställning nu att vi väntar på den här utredningen, säger hon. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Fri hyressättning vid nyproduktion

4/2
2020
11/2
2020
25/4
2020
29/4
2020
4/6
2021
15/6
2021
28/3
2023
13/4
2023
26/10
2023
2/11
2023
8/12
2023
31/1
2024
27/2
2024
7/3
2024

Forrige artikel Regeringen oenig om kommunalt inflytande vid uranutvinning Regeringen oenig om kommunalt inflytande vid uranutvinning Næste artikel 25 myndigheter har tappats bort 25 myndigheter har tappats bort