Nina Larsson (L) vill till EU-parlamentet

Försvar- och säkerhetsfrågorna är på agendan. Därför kandiderar den tidigare partisekreteraren Nina Larsson i Liberalernas provval inför EU-valet nästa år. 

Efter sex år som riksdagsledamot och fyra som partisekreterare fram till 2014 har Nina Larsson inte varit särskilt politiskt aktiv. Men att kalla det comeback vill hon egentligen inte göra.

– Haha, jag brukar undvika att kalla det så, för de fungerar aldrig. Men EU är så otroligt viktigt eftersom det är så stora rörelser i geopolitiken i dag. Att vi kan ha den garanten kommer att vara att vara helt avgörande framöver. Det är kanske inte USA som är ledare för den fria världen framöver, det är EU, säger hon till Altinget. 

Fokuserar på försvarsfrågor

Mellan 2006 och 2010 var satt hon i försvarsutskottet och trafikutskottet, innan hon blev partisekreterare. Om hon blir kandidat när listan fastställs i november vill hon fokusera på att EU ska driva säkerhetsfrågor och att Nato och EU måste fungera tillsammans. 

– Det är helt avgörande när vi har en så aggressiv och totalitär granne i Ryssland.

Nomineringstiden går ut under augusti och provvalet sker i september. Nina Larsson är redan nominerad av Värmlands distrikt och vill ha många motkandidater.

– Jag hoppas det. Vi behöver nå ut till fler och vårt opinionsläge behöver bli bättre.

Regeringssamarbetet inget hinder

Sverigedemokraterna har lyft frågan om att Sverige ska lämna EU, men Nina Larsson tror inte att det faktum att L och SD samarbetar i regeringsunderlaget på nationell nivå kommer att bli en hämsko i EU-valrörelsen. 

– Nu är det så många icke-politiska aktörer som driver på. Näringsliv och företag lyfter exempelvis euro-frågan som är en nationell fråga, men i en samlad EU-politik är den viktig. Jag tror att vi kommer att kunna få upp EU-frågan på agendan ännu mer. Det kommer inte att hindra mig i alla fall.

Forrige artikel Reinfeldts folk in i Sidas ledning Reinfeldts folk in i Sidas ledning Næste artikel Stoltenberg blir kvar som Natoboss i ett drygt år till Stoltenberg blir kvar som Natoboss i ett drygt år till