Krysskampen: Corazza Bildt jagar Karlsbros mandat

Partierna har fått sina mandat – men vilka som kommer att ta de svenska stolarna i EU-parlamentet är ännu inte skrivet i sten. I Liberalerna pågår en jämn kamp mellan Karin Karlsbro och andranamnet Anna Maria Corazza Bildt.

Den slutliga rösträkningen är klar och kandidaternas kryssresultat från 6 589 valdistrikt har räknats.

Liberalernas Karin Karlsbro och Anna Maria Corazza Bildt stod för den hetaste duellen. Karlsbro lyckades först rädda L:s mandat i Europaparlamentet, men hennes egen närvaro i Bryssel var länge fortsatt hotad.

Karlsbro samlade in 28 145 kryss, medan Corazza Bildt inte kom långt efter med 26 505 personröster. Båda nådde långt över femprocentsgränsen med 15,3 procent respektive 14,4 procent av partirösterna.

Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet, trodde inte att Corazza Bildt skulle lyckas ta mandatet.

– Hon har legat efter Karlsbro ända sedan första distriktet räknades, säger han.

SD-doldis nära att stoppa Erixon

Det var även en kryssduell inom Sverigedemokraterna.

Polisen Maria Rosander, som stod som femma på partiets valsedel, samlade ihop 27 159 röster och 4,91 procent. Rosander hamnade därmed strax under femprocentsgränsen, som är det som krävs för att en kandidat ska ha en chans att kryssa sig in. Om hon hade fått 487 ytterligare röster hade Rosander kommit in och samtidigt skickat ut tredjenamnet Dick Erixon.

Sjöstedteffekten

I år valde nära hälften av de som gick och röstade också att välja en kandidat, 45 procent, enligt SVT:s väljarundersökning.

– Det är klart lägre i riksdagsvalet då bara 25 procent kryssar, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Av Vänsterpartiets väljare har 6 av 10 personkryssat, enligt undersökningen. Allra flest lägger sin röst på Jonas Sjöstedt, som också leder kryssligan bland samtliga kandidater på tisdagseftermiddagen. 

– Det är ju toppkandidaterna som är populärast och han har fått väldigt mycket kryss i två val tidigare. Så det är ingen skräll direkt, men blir intressant att se hur mycket han kommer upp i till slut.

 {{toplink}}

,

Forrige artikel Här är Sveriges EU-parlamentariker Här är Sveriges EU-parlamentariker Næste artikel Tillbaka till toppen – Hanna Gedin tar plats i EU-parlamentet Tillbaka till toppen – Hanna Gedin tar plats i EU-parlamentet