”EU:s lokomotiv” tappar styrka när Macron och Scholz skadeskjuts

I Frankrike och Tyskland led regeringspartierna rejäla nederlag under valet till EU-parlamentet. ”På sikt så kan det leda till, om inte handlingsförlamade, så i varje fall handlingsbegränsade regeringar”, säger Göran von Sydow, direktör för Sieps.

Även om ”mitten håller” tycks gälla i EU-parlamentet, så kan bakslagen i EU-valet för nationella regeringspartier få konsekvenser. Särskilt när det gäller Tysklands och Frankrikes informella ledarskap i unionen, de länder som ibland kallas för EU:s lokomotiv.

Frankrikes president Emmanuel Macron utlyste nyval till nationalförsamlingen, efter att hans parti Renaissance bara samlade knappt hälften så många röster som Marine Le Pens Nationell samling.

Förnedrad Scholz

I Tyskland nådde de tre regeringspartierna Socialdemokraterna, Liberalerna och De gröna tillsammans bara cirka 30 procent av rösterna. Dagens Industris Malin Rising skriver att valresultatet i Tyskland har ”förnedrat” Olaf Scholz. Hon sätter frågetecken för hur länge hans regering kan sitta kvar.

Vad som händer när lokomotivet förlorar dragkraft är dock oklart.

– Frågan är rätt ställd men det är lite svårt att säga i nuläget. Helt klart har regeringarna både i Frankrike och Tyskland åkt på ordentliga nederlag, och de är drivande länder i Europasamarbetet, säger Göran von Sydow till Altinget.

von Sydow är statsvetare och direktör för myndigheten Sieps, som är en så kallad enrådighetsmyndighet med uppdraget att belysa Europapolitiska frågor.

Går det att säga något om konsekvenser på kortare och längre sikt?

– De kommande veckorna ska man utse kandidater till ledande institutioner och andra viktiga uppdrag inom EU. Men Emmanuel Macron kommer förmodligen att vara upptagen med inrikespolitik. Rimligen drar det nationella valet bort en del av hans uppmärksamhet från EU-politiken.

– På sikt så kan det leda till, om inte handlingsförlamade, så handlingsbegränsade regeringar. Så resultatet leder till vissa frågor kring EU-samarbetet framöver. Dessutom har vi ett osäkert presidentval i USA i höst, som också kommer att påverka läget för EU-länderna, säger Göran von Sydow.

Försvagad fransk röst

Sveriges tidigare EU-ambassadör Lars Danielsson är numera senior rådgivare på Lumo advice. I en analys skriver han att valresultatet inte innebär så stora förändringar i Bryssel – men potentiellt desto större i medlemsländerna.

Danielsson beskriver Macrons drastiska drag som det kanske enskilt viktigaste utfallet av valet. Han pekar på möjligheten att det kan leda till en så kallad ”cohabitation-situation” där president och regering har olika politiska färg. ”Detta kan leda till att Frankrikes röst i EU försvagas”, skriver Danielsson.

”Även den andra europeiska stormakten Tyskland har en regering som kraftigt försvagats av valresultatet. Redan tidigare har den tyska regeringen lidit av interna stridigheter som gjort att landets agerande i EU blivit svårare att förstå och nu riskerar detta att förvärras ytterligare”, enligt Lars Danielsson.

Forrige artikel Krysskampen: Corazza Bildt jagar Karlsbros mandat Krysskampen: Corazza Bildt jagar Karlsbros mandat Næste artikel Faktagranskare: ”Desinformation påverkade EU-valet” Faktagranskare: ”Desinformation påverkade EU-valet”