Charlie Weimers (SD) fick stöd från exiliransk kampanj

Sverigedemokraternas toppkandidat Charlie Weimers fick stöd från en exiliransk koordinerad aktion på plattformen X under kampanjen till EU-valet. "Problematiskt" anser faktagranskare. 

Det var Källkritikbyrån som först lade märke till det som verkar vara en kampanj utförd av rojalistiska iranier, som stödjer Irans före detta kronprins, till stöd för Charlie Weimers inför EU-valet.

Ett analysföretag som för Källkritikbyråns räkning bevakat möjliga påverkanskampanjer lade märke till att hashtaggen #vote4charlie använts kring 2 200 gånger på sju dagar på X, tidigare Twitter. De flesta inlägg var på persiska eller engelska.

Många av inläggen kom från profiler som stödjer Irans före detta kronprins Reza Pahlavi, som fick fly landet i samband med den islamiska revolutionen 1979.

– Någon falang verkar alltså ha lagt resurser på att ha folk som jobbar med det här för att peppa för Charlie Weimers, säger Åsa Larsson, faktagranskare på Källkritikbyrån.

Den nordiska analysbyrån Analyse & tal såg att en del av kontona visade tecken på det som kallas för ”inautentiskt beteende”. Det handlar om sådant som ifall en profil postar ett visst antal inlägg på under två minuter eller om man ser ett ”koordinerat länkdelarbeteende”, det vill säga att samma länk delas från minst två profiler inom två minuters tid.

Myndigheten: ”Såg när det hände”

När Altinget pratar med Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, som bevakar försök till utländsk påverkan, bekräftar stabschefen Mikael Tofvesson, att även de har lagt märke till kampanjen. 

– Vi såg när det hände men kan inte konstatera mer än att här var en utländsk aktör som tar ställning för en svensk aktör, säger Tofvesson och förklarar att det inte föll inom ramarna för ”utländsk påverkan” som MPF arbetar mot eftersom kampanjen inte syftade till att uppnå en skadlig effekt, kunde få konsekvenser för liv och hälsa eller hota nationens suveräna beslutsfattande.

{{toplink}}Inte heller Källkritikbyrån klassar det som desinformation men menar att när en kampanj förstärks genom inautentiska konton – som kan vara antingen botar eller personer som är anställda till att föra ut ett budskap – är det ett problem.

 – Det formar bilden av att stödet är större än det är och är mycket det trollfabriker går ut på. Och det finns en risk att åtminstone en del av de här kontona är del av en sådan insats. Och då försöker en utländsk aktör påverka resultatet av EU-valet.

Åsa Larsson beskriver det som att den sortens kampanjer stör det demokratiska samtalet.

– Där ska det ju vara folk, medborgare som tycker och tänker. Inte folk som sitter och är anonyma eller är betalda och gör saker på uppdrag.

Hur stor är risken i detta fall att det är det det handlar om då?

– Den bedömer de (analysbyrån Analyse & tal, reds. anm] som stor – annars skulle de inte ha flaggat upp det här. 

Weimers engagemang för kronprinsen

Att det finns en länk mellan Charlie Weimers och rojalistiska iranska oppositionella är känt sedan tidigare. Weimers har till exempel bjudit in den före detta kronprinsen av Iran till Bryssel och har varit engagerad i deras sak och mot den iranska regimen.

Charlie Weimers är ledig med nyfött barn men en rådgivare på hans kontor säger att det ofta kommer kommentarer från iranier på Weimers sociala medier. Men att det skulle ha skett någon orkestrerad kampanj känner de inte till.

– Det är Källkritikbyråns åsikt men jag vet inte om den stämmer, säger rådgivaren till Altinget och tillägger att de har haft fokus på Sverige i sin valkampanj.

Du menar med det att det inte gynnade Charlie?

– Det vet jag inte. Det finns en del svenskiranier med rösträtt så det är möjligt att det gynnade oss, men det är möjligt att vanliga väljare blivit irriterade.

Källkritikbyrån säger å sin sida att de inte kan uttala sig om huruvida Charlie Weimers själv varit kopplad till kampanjen eller inte.

– Vårt avslöjande har inte kommit fram till vem det är som gör det. Bara att det sker, säger Åsa Larsson. {{toplink}}

Forrige artikel Jonas Sjöstedt sätter nytt kryssrekord: ”Rörd” Jonas Sjöstedt sätter nytt kryssrekord: ”Rörd” Næste artikel Så slutade EU-valet 2024 Så slutade EU-valet 2024