Mätningen som kom närmast valresultatet

Sverigedemokraternas uteblivna valframgång överraskade på valnatten. Men hur gick det egentligen för opinionsinstituten? Altinget har jämfört mätningarna inför valet.

Sverigedemokraternas tillbakagång i valet till Europaparlamentet var en överraskning för många. Partiledaren Jimmie Åkesson uttryckte besvikelse efter valnatten och sade att resultatet kom som en chock.

Inget av opinionsinstituten hade inför valdagen lyckats skildra partiets nedgång. I stället överskattades SD med uppåt fem procentenheter.

– Det är lätt gjort att svara på en undersökning på datorn eller i mobilen, men när man ska rösta måste man ta sig någonstans, säger Dan Hedlin, professor i statistik vid Stockholms universitet, till Altinget.

I eftervalsanalysen har just en bristande mobilisering förts fram som argument till att SD:s valframgång uteblev. Men varför lyckades inte mätningarna inför valet fånga de många som stannade hemma?

– Jag är inte säker på att man ställer den frågan i Sverige. Det är också svårt att få ett bra svar, eftersom man inte alltid vet om man kommer gå och rösta, säger Dan Hedlin som också pekar på att det finns statistiker som anser att man ska avstå från att ställa hypotetiska frågor i en enkät.

Även S överskattades i flera mätningar. I Indikator opinions undersökning, som genomfördes för Sveriges Radio, fick partiet 32,3 procent. Nästan 7,5 procentenheter mer än slutresultatet. 

I flera opinionsundersökningar hamnade också L och KD under fyra procent och såg ut att förlora sina mandat i EU-parlamentet. Enligt Dan Hedlin styr inte opinionsundersökningar väljarbeteenden i Sverige, men han pekar på ett undantag.

– Om man i flera undersökningar ligger strax under spärren, inte långt under, då kommer det att stimulera taktikröster, säger han.

Slumpen spelar roll

Bäst av de större opinionsinstituten i år blev Novus med en snittavvikelse på 1,19 procentenheter. Torbjörn Sjöström är vd.

– Novus har kommit närmast i fyra EU-val i rad, vilket visar att våra undersökningar ger en stabil bild av väljarnas syn innan valhelgen, säger han till Altinget.

Med en hög rörlighet mellan partierna vill han dock inte kalla mätningen för en prognos, utan en nulägesbild. 

– Var femte väljare som tänkt rösta visste inte på vad. Bland SD:s sympatisörer visade det sig att endast de som absolut tänkt rösta verkligen gick, vilket är ett nytt beteende, men inte oväntat med tanke på hur mycket svårare detta val är för väljarna.

Enligt Torbjörn Sjöström skulle det genomsnittliga felet ha krympt till 0,9 procentenheter om man bara utgått från de som absolut tänkt sig att rösta, något han tar med sig till nästa EU-val.

Dan Hedlin tycker att opinionsundersökningarna överlag håller hög nivå. Skillnaderna mellan olika mätningar är snarare ett sundhetstecken, menar han.

– Om de är bra så ska de spreta litegrann åt olika håll. Mycket handlar om slump och då kan det bli lite upp och lite ned. Jag är statistiker och om det är plus minus två procent är det bra, tycker jag.

Utöver att ge en föraning av valresultatet kan mätningarna, enligt Dan Hedlin, vara viktiga också om valet ifrågasätts.

– Då har opinionsundersökningarna en stor roll, när man kan se att valet inte alls blivit stulet.

”Lätt att vara efterklok”

Allra närmast valresultatet kom SVT/Valu:s prognos. Undersökningen genomförs vid vallokalerna på valdagen och vid förtidsröstningslokalerna och fångar väljarna i anslutning till deras beslut. 

I riksdagsvalet 2022 avvek prognosen i snitt med 0,44 procentenheter per parti. I år hoppades Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet som är med och genomför undersökningen, på att åtminstone hamna under en procentenhet.

När rösterna räknats klart landade man på 0,66 procentenheter.

– Om vi bara hade satt balansen mellan S och MP så hade vi antagligen slagit vårt rekord. Men det är lätt att vara efterklok. Vi var lite för elaka mot S, och för snälla mot MP, säger han till Altinget.

Efter att i förra valet utnämnt fler vinnare är han särskilt nöjd med att rangordningen mellan partierna blev korrekt. MP blev tredje största parti framför SD, precis som i det riktiga valresultatet.

– Så som valvakan var regisserad så var det viktigt att vi fick det rätt. Nu skilde det bara tiondelar, men vi hamnade rätt. 

Rättelse: Tidigare uppgavs fel opinionsinstitutet ha lägst snittavvikelse. Detta är korrigerat i artikeln.

{{toplink}}

Forrige artikel Tung miljöpolitisk dag i omskakat EU-maskineri Tung miljöpolitisk dag i omskakat EU-maskineri Næste artikel Fyra tackade nej – de tar plats i riksdagen efter EU-valet Fyra tackade nej – de tar plats i riksdagen efter EU-valet