Isabella Lövin återvänder till Bryssel: ”En tydlig signal från väljarna”

Tio år efter att hon lämnade Bryssel gör Isabella Lövin comeback i EU-parlamentet. Men utgångspunkten för de gröna parlamentarikerna ser tuff ut. ”Om man jobbar med sakfrågor, kunskap och ett öppet sinne så är jag ganska övertygad om att vi kan hitta majoriteter”, säger hon till Altinget.

Det var länge osäkert om Miljöpartiet skulle få behålla sina tre mandat i EU-parlamentet. På söndagskvällen byttes dock oron snabbt till glädje när den första prognosen presenterades.

Enligt det preliminära valresultatet får MP 13,8 procent, en ökning med drygt två procentenheter sedan valet 2019. Därmed tar Isabella Lövin åter plats i Europaparlamentet.

– Jag är väldigt stolt över att fått väljarnas förtroende att komma tillbaka till parlamentet och jobba med de frågor som jag brinner för. Klimatet, havet och demokratin, säger hon till Altinget.

I Bryssel vill hon arbeta för att bryta EU:s fossilberoende. Trots Miljöpartiets framgång i Sverige tappar dock den gröna partigruppen uppåt 20 mandat i EU, i stället växer ytterhögern.

– Även om vi blir en mindre grupp så håller vi ihop och kan leverera ett antal röster i parlamentet, säger Isabella Lövin.

Den tidigare klimatministern tror att det finns goda möjligheter till samarbete med Renew Europe, S&D och EPP.

– Jag tänker att det är jätteviktigt att försöka vara en tydlig röst mitt i och jobba tillsammans med de andra grupperna. Om man jobbar med sakfrågor, kunskap och ett öppet sinne så är jag ganska övertygad om att vi kan hitta majoriteter. 

”Vet att man kan lita på MP”

Drygt 300 valdistrikt är kvar att räkna och ännu återstår det att se om Isabella Lövin lyckats kryssa sig förbi Miljöpartiets andranamn, meteorologen Pär Holmgren. De tre mandaten ser däremot ut att vara säkrade.

Isabella Lövin tror att två frågor särskilt bidragit till valframgången för partiet.

– Det ena är att vi står upp för klimatfrågan och den biologiska mångfalden. Här vet man att man kan lita på Miljöpartiet. Det andra är att vi är så tydligt emot några som helst kompromisser med de högerextrema, säger hon.

– Jag tycker att det är en tydlig signal från väljarna att man vill se en klimatpolitik som tar oss ur klimatkrisen och att man inte vill ge makten till de högerextrema. {{toplink}}

När Isabella Lövin satt i EU-parlamentet 2009–2014 var hon drivande i utformningen av EU:s fiskepolitik. Även den kommande mandatperioden vill hon sitta i fiskeriutskottet.

– Jag fokuserade väldigt mycket på en fråga och jag tror att det är ett väldigt bra sätt att jobba på, att vara väldigt fokuserad och arbeta helhjärtat med en fråga. Sen kan det vara en bredare fråga, som havet och klimatet.

Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing är glad över att få välkomna Isabella Lövin tillbaka in i partitoppen.

– Hon har visat gång på gång att hon kan driva de här här frågorna, och gör det hela vägen. Sådana politiker behöver vi i parlamentet, säger hon till Altinget.

Lövin är även ute efter en plats i industriutskottet.

– Det är många i gröna gruppen som vill sitta i miljöutskottet, så det kan nog vara bra att pröva något annat och som klimatminister har jag haft mycket att göra med den gröna industriomställningen i Sverige. Det är något jag gärna vill visa går att göra, säger hon.

– Omställningen är ingen uppoffring utan kommer att vara bra för Europa och Europas konkurrenskraft.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Expert om högersvängen: ”Inget Tidöavtal på europeisk nivå” Expert om högersvängen: ”Inget Tidöavtal på europeisk nivå” Næste artikel Helt annat valresultat – när unga får bestämma Helt annat valresultat – när unga får bestämma