Nomineringskommittén om Teodorescu Måwe: ”En väldig styrka för partiet”

Hon beskrivs som en drömvärvning, men Alice Teodorescu Måwe har inte varit aktuell för Kristdemokraternas EU-valsedel tidigare. ”Det är en nytt förslag som har kommit nu i den här processen”, säger nomineringskommitténs ordförande Ingemar Kihlström till Altinget.

I oktober röstade Kristdemokraternas partifullmäktige fram Sara Skyttedal som förstanamn på EU-valsedeln, efter en hel del turbulens. Nu petas hon av partistyrelsen, efter att partiledningen fått uppgifter om att hon haft kontakter med ett annat parti. 

Som ny etta föreslås debattören Alice Teodorescu Måwe, som tidigare haft uppdrag för Moderaterna och vars namn har kommit in sent i processen med Sara Skyttedals petning, enligt nomineringskommitténs ordförande Ingemar Kihlström.

På en presskonferens under fredagen beskrev partiledare Ebba Busch det som en drömvärvning som få trodde var möjlig. Ingemar Kihlström håller med.

– Efter att ha jobbat med nomineringsarbetet sedan våren förra året så kan jag väl säga att det är en drömvärvning. Det är en person som har en plattform att utgå ifrån, så jag skulle säga att ja, det ser jag som en väldig styrka för partiet att vi nu har Alice på vår sida, säger han till Altinget.

{{toplink}}

”Positiva reaktioner”

Alice Teodorescu Måwe sade på pressträffen att hon gått med i partiet på torsdagen, en dag innan nyheten blev offentlig.

På den valsedel som fastställdes i höstas valdes Halmstads kommunalråd Ella Kardemark till andraplatsen.

Varför är Alice Teodorescu Måwe ett bättre förstanamn än Ella Kardemark?

– Åsikterna och vad hon står för är ganska känt och att det i många fall ligger väldigt nära. Det är väldigt många positiva reaktioner både inom riksdagsgruppen och andra som informerades igår, så jag tror att det blir en styrka och att det kommer öka engagemanget i partiet inför valet, säger Ingemar Kihlström. 

Lega: Kandiderar inte

Den nuvarande EU-parlamentarikern David Lega var först nomineringskommitténs förslag att toppa listan, men vid omröstningen vann Sara Skyttedal. David Lega valde då att inte kandidera alls.

Enligt Ingemar Kihlström har frågan om att återigen bli toppnamn inte diskuterats med David Lega, som inte heller kommer ha en plats i partistyrelsen framöver.

– Det pågår diskussioner om fortsatta uppdrag utifrån det och då har vi inte ställt några konkreta frågor på det sättet utan vi har valt att utgå ifrån den dialog som pågår om fortsatta uppdrag i stället.

David Lega skriver i ett inlägg på X att han ser fram mot nya utmaningar och att han inte kommer konkurrera mot Alice Teodorescu Måwe när valsedeln återigen ska fastställas.

”Jag hoppas också att dagens presskonferens äntligen är den sista partiet behöver lägga på att prata om Sara Skyttedals agerande i alla möjliga frågor och att kommande dagar kommer att handla om politiken istället”, säger han.

En ny omröstning om EU-valsedeln kommer att hållas den 16 februari. Då har Alice Teodorescu Måwe varit medlem i partiet i fyra veckor och en dag.

– Det stora datumet är att vi ska rapportera in valsedeln innan slutet av februari. Det är ju liksom deadline. Sedan har inte jag varit med i detaljplaneringen, det är partisekreteraren.

Forrige artikel EU riktar skarp kritik mot mineraljakt på norsk havsbotten EU riktar skarp kritik mot mineraljakt på norsk havsbotten Næste artikel Djupare analys av valdeltagande väntar efter årets EU-val Djupare analys av valdeltagande väntar efter årets EU-val
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.