Vänsterpartiets partisekreterare: ”Mycket talar för oss i EU-valet”

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler, som just nu arbetar intensivt med förberedelserna inför EU-valet i juni, tror på en Sjöstedt-effekt i valet. ”Vi har den kandidat som är mest känd och har högst förtroende av alla i det här valet”, säger han.

Efter stora framgångar i EU-valet i början av Sveriges medlemskap har Vänsterpartiet sedan 2009 parkerat på ett mandat i Europaparlamentet.

Bäst gick det 1999 med Jonas Sjöstedt som toppnamn. Då fick V tre stolar i parlamentet.

När Sjöstedt nu än en gång toppar valsedeln hoppas partisekreteraren Aron Etzler att väljarstödet ska öka kraftigt från förra valets 6,8 procent. Två mandat är ett ”rimligt mål”, enligt honom.

– Det är mycket som talar för oss i det här EU-valet, medan ganska mycket talar emot regeringen, säger Etzler.

– Vi har den kandidat som är mest känd och har högst förtroende av alla i det här valet. Jag tror att alla förväntar sig att han kommer göra en jättebra valrörelse och att det kommer gå bra för oss.

Utöver ett känt namn och att partiet just nu är på en ”all time high” vad gäller höga medlemssiffror tror Aron Etzler att partiet har lyckats pricka in rätt frågor att fokusera på.

– Nämligen en ordentlig lösning på klimatproblemen och ett stopp för nedskärningar i sjukvård och i samhällsservice. Efter 30 år av utförsäljningar och skattesänkningar har folk tröttnat.

Dadgostar kan utmanas i maj

När partiet i maj samlas för kongress i Jönköping sker det med bara en månad kvar till EU-valet.

Där ska beslut om partiets politiska vägval fattas. Främst finns ett nytt förslag till partiprogram för medlemmarna att ta ställning till. I det föreslagna partiprogrammet vill programkommissionen bland annat att Vänsterpartiet ska gå från att arbeta för ett svenskt EU-utträde, till att i stället se det som ett alternativ om man inte får igenom sin politik.

Den ändrade linjen innebär inte att V har blivit mer EU-positiva, hävdar Aron Etzler.

– Vi ser att EU väger tyngre i svensk politik än tidigare. Det märks kring inställningen till försvaret och klimatet. Det betyder ju inte att EU är problemfritt, väldigt mycket av den kritik som Vänsterpartiet har haft kvarstår fortfarande, säger han.

– Sedan Sverige blev medlem i EU har vi verkat för att förändra unionen.

Utöver partiprogrammet kan kongressen även komma att rösta om vem som ska leda partiet framöver. Riksdagsledamoten Daniel Riazat har nominerats till ny partiledare och möjlig efterträdare till Nooshi Dadgostar, men han har än så länge inte gett något besked om huruvida han tänker kandidera.

Tror du att han kommer att kandidera?

– Det får du fråga honom, det är hans val om han vill det.

Aron Etzler tror dock inte att någon annan än Dadgostar kommer att leda partiet i EU-valrörelsen. I stället har han uppfattningen att hon sitter säkert.

– De undersökningar jag har sett visar att Nooshi Dadgostar har ett väldigt starkt stöd som ordförande för partiet. Men det är kongressen som avgör.

Det är inte heller ovanligt att V-medlemmar väljer att kandidera till tunga poster, poängterar partisekreteraren.

– Det finns alltid en massa olika åsikter, både om politiken och personer i partiet. Det är också så det har varit på alla kongresser hittills. Ibland kandiderar folk, ibland uttrycks olika former av kritik. Så är det i ett demokratiskt parti.

Inte ”bara” ett EU-val

Endast tio veckor återstår till valet och förberedelserna är därmed i full gång, med allt vad det innebär. Affischerna ska tas fram, medlemmar ska utbildas inför telefonkampanjandet och toppkandidaterna ska preppas för tv-debatterna.

– Vi vet ju att det ofta dröjer innan allmänheten märker. Men det innebär att vi måste förbereda oss flera månader i förväg, säger Etzler.

Andra spelregler gäller inför ett EU-val jämfört med ett riksdagsval. Förutom ett lägre intresse från väljarkåren brukar EU-valrörelserna vara betydligt kortare. Det är konstigt, tycker Etzler.

– Många av sakerna som diskuteras vore ju bra om det fanns en längre diskussion kring. Det är väldigt stora frågor på bordet nu, inte minst vad gäller klimatfrågan.

Att ”det bara är ett EU-val” kan partierna inte längre gömma sig bakom, menar han.

– Det har man kunnat säga tidigare, att det är något som är väldigt litet och avlägset. Nu tror jag att de flesta ser att det påverkar oss direkt i Sverige. Ett av skälen till att klimatet är högst på dagordningen är att man börjar se klimatförändringarna, på vädret och på naturkatastrofer.

Aron Etzler har reagerat på att debatten inte stämmer överens med hur pass avgörande klimatfrågan är. Det saknas intresse från regeringspartierna att diskutera frågan, säger V-toppen.

– Jag är ärligt talat förvånad över att så många partier på högerkanten tycker att man kan ta de här hoten lättvindigt. Det är en väldigt konstig situation – det är ett dramatiskt läge, men de flesta tycker inte att vi ska prata om det.

Altinget har sökt Daniel Riazat, som inte har återkommit före publicering.

{{toplink}}

Forrige artikel Trendbrott: Färre unga går och röstar Trendbrott: Färre unga går och röstar Næste artikel Efter protesterna: Så har EU gått bönderna till mötes Efter protesterna: Så har EU gått bönderna till mötes
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.