Damberg (S): Inte aktuellt att strypa rotavdraget

Socialdemokraterna vill, precis som Moderaterna, att systemet med rotavdrag finns kvar för att stötta i lågkonjunkturen. ”Just nu är min bestämda uppfattning att rotsystemet fyller en väldigt viktig funktion”, säger Mikael Damberg (S). 

Efter Riksrevisionens sågning av rotavdragets utformning säger Moderaternas bostadspolitiska talesperson David Josefsson att han tycker att avdraget behöver vara kvar för att stötta branschen under lågkonjunkturen. 

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg tycker inte heller att taket för rotavdraget ska sänkas i det läge som byggbranschen befinner sig i nu. 

– Nu har vi en byggsektor som kanske inte har mött så svåra svårigheter sedan 90-talskrisen. Så just nu så ska man använda rot för att stötta byggkonjunkturen, säger Mikael Damberg. 

Han menar att rotavdraget är en viktig bidragande åtgärd för att se till att byggnadsarbetarna kan behålla sina jobb, att de inte försvinner från sektorn och därmed gör det ännu dyrare att bygga i framtiden.

– Så just nu är min bestämda uppfattning att rotsystemet fyller en väldigt viktig funktion.

{{toplink}}

”Lyxrot onödigt”

Däremot tycker den tidigare finansministern inte att det beslut som regeringen fattat om att höja taket för rotavdrag från nuvarande 50 000 kronor per person och år till 75 000 kronor är en bra åtgärd. 

– Jag är inte imponerad av att regeringen har infört ett lyxrot som egentligen inte kommer att kunna användas av vanligt folk, säger han. 

Socialdemokraterna vill i stället se att rotavdraget görs om med höjd subventionsgrad specifikt för energieffektiviserande åtgärder. 

– Det kan göra att vanligt folk har råd att göra energieffektiviseringar som kan minska deras elräkningar i ett tufft läge ekonomiskt. Men just nu så menar jag att fördelarna med rot verkligen överväger i den här konjunkturen.

Om man ser på sikt, när vi är ur den här lågkonjunkturen, vad vill du göra med rotavdraget då?

– Det får vi se. Historiskt sett så har vi socialdemokrater tyckt att rotsystemet är en väldigt bra konjunkturstabilisator. Det vill säga nu med lågkonjunkturen i byggsektorn, då ska man ha det och i bättre tider kan man vara mer återhållsam. Å andra sidan så har rotsystemet bidragit till att göra svarta jobb vita. Så vi måste läsa den där rapporten väldigt noga. Men min bild är att det inte är aktuellt att börja strypa eller begränsa rot nu.

Även Vänsterpartiet vill att rotavdraget finns kvar i lågkonjunkturen. De har i sin budgetmotion föreslagit att avdraget ligger kvar fram till 2026, men att taket halveras. 

{{toplink}}

Forrige artikel Skogsutredaren: Kyrkan måste vänja sig vid skogsdebatten Skogsutredaren: Kyrkan måste vänja sig vid skogsdebatten Næste artikel Årets mest lästa debatter på Altinget Arbetsmarknad Årets mest lästa debatter på Altinget Arbetsmarknad
Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Inte bara Försvarsmakten ska växa, utan också de övriga myndigheterna på försvarsområdet. Att hinna rekrytera är en utmaning, även om både FOI och Plikt- och prövningsverket säger sig vara populära arbetsgivare. ”Vi lyckas ganska bra”, säger FOI:s Jens Mattsson.