Djurens rätt: Dra tillbaka nya djurhållningsregler

DJURSKYDD. Djurens rätt och riksdagsledamot Sofia Arkelsten (M) anser att regeringen måste få ett vetenskapligt råd på plats – först därefter bör Jordbruksverket ändra i djurhållningsföreskrifterna.

Förslaget till nya föreskrifter för djurhållning i lantbruket, som Jordbruksverket just har haft ute på remiss, bör dras tillbaka. Det anser både riksdagsledamot Sofia Arkelsten (M) och Djurens rätt.

Sofia Arkelsten lyfter frågan i en skriftlig fråga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), där hon skriver att regeringen först bör se till att få ett vetenskapligt råd på plats. Ett sådant råd föreslog djurskyddsutredningen, som sedan länge bereds i Regeringskansliet.

"Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att det nya vetenskapliga rådet finns på plats innan Jordbruksverket genomför omfattande förändringar i föreskrifterna?" undrar Arkelsten.

Djurens rätt: Försämrat djuskydd

Djurens rätt är kritiska till flera ändringar som Jordbruksverket föreslår, organisationen anser att djurskyddet kommer att försämras på flera punkter.

– Jordbruksverket bör dra tillbaka förslaget och invänta det vetenskapliga råd som regeringen, inom ramen för livsmedelsstrategin, har gett Sveriges lantbruksuniversitet i uppdrag att bilda. Rådets uppgift blir bland annat att säkerställa att "Jordbruksverket får en mer uppdaterad bild baserad på aktuell forskning som underlag i arbetet med föreskrifter". Ett sådant underlag saknas till det här förslaget, vilket är anmärkningsvärt, säger Linda Björklund, etolog och ansvarig för området djuren i livsmedelsindustrin på Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

 

 

Forrige artikel Krav på transparens vid apotekbolagsförsäljning Næste artikel Spurten i kampen om EMA närmar sig
Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Inte bara Försvarsmakten ska växa, utan också de övriga myndigheterna på försvarsområdet. Att hinna rekrytera är en utmaning, även om både FOI och Plikt- och prövningsverket säger sig vara populära arbetsgivare. ”Vi lyckas ganska bra”, säger FOI:s Jens Mattsson.