Edward Snowden tilldelades Right Livelihood-priset

Får priset tillsammans med Alan Rusbridger, Bill McKibben, Asma Jahangir och Basil Fernando.

Årets pristagare mottog sina pris vid en ceremoni i Riksdagshuset.

Edward Snowden får priset "för sitt mod och sin skicklighet i avslöjandet av statlig övervakning i en aldrig tidigare skådad utsträckning, som bryter mot grundläggande demokratiska processer och konstitutionella rättigheter".

Alan Rusbridger får priset "för att ha byggt en global mediaorganisation dedikerad till ansvarstagande journalism i offentlighetens intresse, oavskräckt av utmaningarna som kommer med att synliggöra oegentligheter hos företag och regeringar".

Asma Jahangir får priset "för att ha försvarat, skyddat och främjat mänskliga rättigheter i Pakistan och andra platser, ofta i väldigt svåra och komplexa situationer och med stor personlig risk".

Basil Fernando får priset "för sitt outtröttliga och enastående jobb med att stödja och dokumentera implementeringen av mänskliga rättigheter i Asien".

Bill McKibben får priset "för att ha mobiliserat ett växande stöd i USA och runt om i världen för handlingskraftigt agerande för att motverka hotet från global klimatförändring".

Edward Snowden deltog i prisutdelningen via länk från Moskva.

Forrige artikel Eva Hamilton till Lindex styrelse Næste artikel Ann-Therese Albertsson ny kommunchef i Orsa
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.