Ygeman svänger – återupplivar Energisteget

Efter upprepade påstötningar från expertmyndigheten om att insatserna för energieffektivisering är otillräckliga föreslår regeringen nu en förstärkning. Men påståendet om att C och L skulle legat bakom stödstoppet avfärdas av Centerns energipolitiska talesperson Rickard Nordin.

Under de senaste åren har Energimyndighetens generaldirektör upprepat  larmat för att energieffektiviseringstakten är för låg.

Ansvariga ministern Anders Ygeman (S) har dock flera gånger sagt sig ha tilltro till att de planerade insatserna är tillräckliga, och lyft att satsningar bland annat på fastighetssidan också kommer att bidra till måluppfyllelsen.

Andra bud i årets förslag

Nu verkar regeringen ha gjort en annan bedömning, det vill säga att det behövs ökade anslag till energieffektivisering. Men jämfört med år 2020 är det ändå en rejäl minskning av resurserna.

Från att 2020 ha haft 208 miljoner i anslaget, trappades det 2021 ner till 28 miljoner kronor trots uppmaningar om det motsatta – Energimyndigheten begärde 377 miljoner kronor.

Årets begäran från myndigheten på 118 miljoner fick dock gehör. Regeringen föreslår att budgeten åter förstärks och att 100 miljoner årligen fram till 2026 läggs på insatser för energieffektivisering i industrin. 

Vad ligger bakom?

Att Energisteget nu åter dras igång är något som firas av bland annat miljöpartiets klimatpolitiska talesperson Lorentz Tovatt. Han menar dock att det inte skulle vara regeringens och energiminister Anders Ygemans bedömning som förorsakat att Energisteget pausades under 2021, utan att C och L varit dem som velat ha bort stödet.

Men enligt Centerpartiets Rickard Nordin är budgetsatsningen tvärtom välkommen.

– Vi tycker det är bra med energieffekteringsåtgärder. Det behöver göras och skapar skillnad ganska fort för energisystemet. Sen har vi nog en del andra förslag som vi kommer att återkomma med i vår budget. Det är min förhoppning åtminstonde. Det ena behöver inte utesluta det andra, men jag tror samtidigt inte det är tillräckligt för att nå målen.

MP:s Lorentz Tovatt säger att det var C och L som såg till att pengarna till Energisteget försvann?
– Nu var inte Lorentz med och budgetförhandlade. Han vill gärna ta åt sig allt det som är gott, och skylla allt som är dåligt på något annat. Så det tar jag med en nypa salt, säger Rickard Nordin och påpekar att han själv inte satt med i förhandlingsrummet.

Du skulle i alla fall inte hävda att det var en satsning som ni ville ha bort?
– Det har jag mycket svårt att tro.

Ligger det med på er prioriteringslista nu?
– Det som vi lägger i vår budget, det kommer vi att kommunicera när vi är klara. Det gör vi i andra sammanhang.

Forrige artikel Överblick: Vården får mer i budgeten och M överens med regeringen Överblick: Vården får mer i budgeten och M överens med regeringen Næste artikel C:s klädkemikalieskatt skrotas tills vidare C:s klädkemikalieskatt skrotas tills vidare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.