Reseavdraget utanför budgeten – men Skog (MP) stänger inte dörren

Trots bred uppbackning om behovet av en reseavdragsreform lämnar regeringen inget besked i budgetpropositionen. Men Miljöpartiets gruppledare Karolina Skog öppnar för att ändå gå vidare i frågan. KD:s Kjell-Arne Ottosson välkomnar i så fall debatten.

Visioner om mer klimatnytta, ökat gynnande av landsbygdspendlare framför stadsbor och problem med skattefusk i miljardklassen gör att frågan om ett reformerat reseavdrag fortsatt hägrar för flera partier i riksdagen.

Men i budgetpropositionen lyser reformen med sin frånvaro. Och från flera av oppositionspartierna finns det en viss förståelse för att regeringen ännu inte lyckats nå hela vägen fram.

– Det är lättare sagt än gjort, säger Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson, som suttit med i samtalen om vad som skulle hända med det omdiskuterade utredningsförslaget fram tills i somras.

Liknande resonemang förs också från Kristdemokraternas Jakob Forssmed. ”Det är inte den enklaste reformen”, säger KD:s ekonomisk-politiska talesperson som också lyfter fram att partiet vill se ytterligare skattereformer för att premiera landsbygdsförare framför stadsbor.

C och MP vill inte stänga dörren än

Centerpartiets Martin Ådahl vill dock inte säga att det var sista chansen för en reform nu, även om de parlamentariska förutsättningarna inte är de enklaste.
– Det gäller att de som är beroende av bilen får behålla stödet, samtidigt som de som gör ansträngningar för att minska utsläppen i sitt pendlande premieras. Ett reseavdrag som tar mer miljöhänsyn är fortfarande eftersträvansvärt och det är fortfarande något som vi önskar och tror på är möjligt. Tyvärr kom inte det förslaget nu, säger Ådahl till Altinget.

Miljöpartiets Karolina Skog, gruppledare och ekonomisk-politisk talesperson, vill inte heller dra slutsatsen att en reform under nästa år är avförd från dagordningen.
– Det är fortfarande så att reseavdraget är något som vi ser som en miljöskadlig subvention. Den har en enormt dålig styrning på beteende, ur klimathänsyn. Från MP:s sida är det en av de frågor som vi prioriterar väldigt högt att få ordning på. Och vi kommer att återkomma med besked inom kort om hur vi hanterar den frågan.

Tänker du att det är rent praktiskt möjligt att hålla sig inom de finansiella ramarna i ett separat förslag – utifrån utredningsförslaget?
– Nu säger jag ingenting, men jag säger inte emot dig.

Inte omöjligt, enligt riksdagens experter

Det ska vara möjligt att lägga fram ett separat förslag utanför budgeten, om de finansiella ramarna fortsatt bibehålls, enligt Altingets uppgifter från skatteutskottets experter.

Det skulle i så fall vara en välkommen debatt att ta i riksdagen, anser Kristdemokraternas Kjell-Arne Ottosson.
– Vi går och väntar på att regeringen ska komma till skott med en reform.

Är det en prioriterad fråga för Kristdemokraterna?

– Nu är inte vår budgetmotion klar för det här året. Men hittills har det varit med. Och vi är eniga med kommittén i stora delar om att en skattereduktion är att föredra framför ett avdrag, av flera skäl. Bland annat för att det är positivt att vi får ett system som leder till att fusket minskar och det blir enklare att samtidigt hjälpa dem som bor och verkar på landsbygden. Där såg vi att det kanske fattas lite grann. Men det här är jätteviktigt för att hela Sverige ska leva, och kan vi hitta vägar framåt som gör att det hjälper oss som bor på landsbygden så är det välkommet, säger Kjell-Arne Ottosson till Altinget.

Beslutskedja: Ett förändrat reseavdragssystem

14/12
2017
21/12
2017
21/12
2017
4/6
2019
26/6
2019
1/7
2019
1/11
2019
6/11
2019
15/9
2020
26/8
2021
21/9
2021
22/10
2021
25/10
2021
20/1
2022
21/1
2022
16/3
2022
17/3
2022
24/3
2022
19/4
2022
5/5
2022
2/6
2022
9/6
2022
27/10
2022

Forrige artikel Naturvårdsverket vill gå in i fler miljömål Naturvårdsverket vill gå in i fler miljömål Næste artikel Regeringen pausar den gröna skatteväxlingen – skyller på C Regeringen pausar den gröna skatteväxlingen – skyller på C
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.