Naturvårdsverket vill gå in i fler miljömål

Naturvårdsverket får förstärkning i budgeten för att anställa fler jurister och kunna gå in i fler tillståndsprocesser. Gruvbranschens organisation Svemin välkomnar myndighetens ambition – på ett villkor. ”De ska vara en aktiv part från början och inte bara komma in på slutet och överklaga” säger vd Maria Sunér.

Under ledord om att uppnå en effektivare miljötillståndsprocess skjuter regeringen till extra medel till ett antal myndigheter i budgetpropositionen. De 21 länsstyrelserna får dela på fem miljoner kronor (vilket blir knappt 240 000 per länsstyrelse), miljödomstolarna får 10 miljoner kronor tillsammans och Naturvårdsverket får 13 miljoner kronor.

Maria Sunér är vd för Svemin och en återkommande kritiker av utdragna tillståndsprocesser.

 –Jag har svårt att bedöma om det här är tillräckligt, men det kräver att det satsas på rätt saker, säger hon till Altinget och fortsätter:

– Vi har pekat på behovet av att myndigheterna har tillräcklig kompetens. Det är kanske inte fler jurister, utan naturvetare som behövs vid domstolarna.

Naturvårdsverket begärde en förstärkning i sitt budgetunderlag för att kunna förstärka med fler miljöjurister och för att kunna gå in i fler tillståndsprocesser. Det får myndigheten gärna göra, enligt Maria Sunér, så länge de gör det på rätt sätt.

– Ska de delta måste de komma in tidigt, vara en aktiv part från början, inte gå in på slutet och överklaga, säger hon.

Generaldirektör avfärdar kritik

Generaldirektör Björn Risinger säger att de extra medlen till Naturvårdsverket inte är det som förkortar tillståndsprocesserna.

– Det viktiga för genomströmningen är att länsstyrelserna och domstolarna för ökade resurser. Det är primärt det som påverkar handläggningen. För vår del handlar det om att kunna delta i viktiga mål, säger han till Altinget.

Kritiken från Svemin om att Naturvårdsverkets återkommande skulle dyka in i slutet av tillståndsprocesserna avfärdar Björn Risinger.

– Tittar man på de stora uppmärksammade målen så har Naturvårdsverket haft en oerhört konsekvent linje i de ärendena hela vägen, säger han och tillägger:

– Det har hänt i enstaka fall att vi inte har varit med i det absolut första samrådet.

Nöjd elnäts-gd

Även Energimarknadsinspektionen får ett tillskott på 40 miljoner kronor, eller snarare en förlängning av en tidigare satsning. Anslagen kommer delvis att användas till tillståndsprocesserna som berör elnäten. För myndigheten handlar det om att man nu kan behålla personal och eventuellt även anställa fler.

– Det är väldigt positivt och helt i linje med vårt budgetunderlag, säger generaldirektör Anne Vadasz Nilsson till Altinget.

Ambitionen med satsningen har inte bara varit att förkorta tiden för tillståndprocessen, utan att halvera den.

– Det har varit en önskan från regeringen, att halvera tiden från att en kraftledning är på ritbordet till att den driftas. Men det är många intressenter inblandade i den processen, alla behöver hitta sätt att vara lite innovativa för att nå dit, säger Anne Vadasz Nilsson.

Forrige artikel Trots fler miljarder till miljö och klimat – alla inte nöjda Trots fler miljarder till miljö och klimat – alla inte nöjda Næste artikel Reseavdraget utanför budgeten  – men Skog (MP) stänger inte dörren Reseavdraget utanför budgeten – men Skog (MP) stänger inte dörren
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.